Szlovákiába valamivel kevesebb külföldi munkaerő érkezik

Ugyan idén is nőtt, de a korábbinál lassúbb ütemben a Szlovákiába érkező külföldi vendégmunkások száma. Májusban 72,1 ezer külföldi állampolgár dolgozott nálunk, 245-tel több, mint áprilisban. Tavaly májusban ezzel szemben a külföldi munkavállalók száma hónap közben még 2,4 ezerrel növekedett.

Idén az első öt hónapban csaknem három ezerrel emelkedett a külföldi munkavállalók száma, míg az előző évben közel 6,6 ezerrel. Mindez a munka- szociális és családügyi tárca adataiból derül ki.

Hírdetés

A Szlovákiában dolgozó szerbek száma múlt hónapban is csökkent, szám szerint 358 személlyel 12,7 ezerre. Ezzel szemben egyre több ukrán dolgozik nálunk, májusban 1,1 ezerrel, 17,2 ezerre nőtt a létszámuk. Jelenleg minden negyedik külföldi munkavállaló Ukrajnából származik.

A külföldi munkavállalók egyharmada a szlovák fővárosban és annak vonzáskörzetében talált munkát. Pozsony megye öt járásában 23,1 ezer vendégmunkás van. A következő a sorban Nagyszombat megye, ott 7,4 ezer külföldi munkavállalót tartanak nyilván. Malackán a munkahivatal 3 ezer országhatáron kívülről érkező vendégmunkást tart nyilván, ezzel szemben a Mezőlaborci járásban idén májusban összesen hét külföldi dolgozott.

(Felvidék.ma/WebNoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »