Szlovákiába is kerülhetett a rossz minőségű lengyel húsból

Szlovákiába is kerülhetett a rossz minőségű lengyel húsból

Nem kizárt, hogy Szlovákiába is került a lengyelországi vágóhídról származó, rossz minőségű húsból.

Ezt Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján. A szóban forgó vágóhidat azzal gyanúsítják, hogy illegálisan kereskedett beteg marhák húsával.

Matečná állítása szerint tegnap szerzett tudomást az esetről a cseh agrárminiszterrel folytatott bilaterális tárgyalása során. „Felszólítottuk a lengyel agrárminisztert, hogy reagáljon. Ez felháborító” – hangsúlyozta.

Hírdetés

Matečná nem tudja, hogy a rossz minőségű lengyel húsból kerülhetett-e a szlovák piacra. A miniszter óva intett mindenkit, aki faluhelyen zugkereskedőktől vásárol húst. Állítása szerint a zugkereskedelmet gyakran a polgármesterek is elősegítik azáltal, hogy teret engednek az értékesítésnek a községi hivatalok előtt. A tárcavezető felszólította a vásárlókat, hogy csak ellenőrzött szlovák élelmiszert vegyenek.

Matečná szerint a szóban forgó ügy olyan botrány, amelynek nemcsak Lengyelországban lesznek következményei, hanem foglalkozni fog vele a Európai Unió agrárminisztereinek tanácsa is.

A lengyel rendőrség már vizsgálatot indított az ügyben. Azt, hogy mi folyik a vágóhídon, a TVN24 televízió riportere filmezte le titokban. A botrányos esetről a BBC is beszámolt. Panel Niemczuk lengyel főállatorvos hétfőn azt mondta: a TVN24 által múlt szombaton vetített riport leleplezte a vágóhíd illegális tevékenységét, melyet szándékosan éjjelente végeztek, hogy elkerüljék az ellenőrzéseket.

A televízió riportere olyan, láthatóan beteg teheneket filmezett le, amelyek gyakran a saját lábukon sem tudtak megállni. Az állatokat teherautókon szállították a vágóhídra. Hogy a levágásuk után hová szállították a húst, nem tudni. A lengyel hatóságok a BBC tájékoztatása szerint több húskészítményt is visszavontak a kereskedelmi forgalomból.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »