Szlovákia uniós törpének számít a zöldség- és gyümölcstermesztésben

Szlovákia uniós törpének számít a zöldség- és gyümölcstermesztésben

Szlovákia a sereghajtók között van az Európai Unióban a zöldség- és gyümölcstermesztés szempontjából – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb felméréséből.

Az Eurostat most közzétett, 2017-es adatszerzésen alapuló felmérése szerint az Európai Unió összes gyümölcstermesztő területének 0,1, zöldségtermesztő területének pedig a 0,3 százaléka van Szlovákiában. Ez azt jelenti, hogy az unió 3,4 millió hektáron elterülő gyümölcsöseiből 4,3 ezer hektár, a 2,2 millió hektár zöldségesből pedig 6,4 ezer hektár található nálunk.

Megközelítőleg 1,5 millió gyümölcstermesztő gazdaság (a dióféléket is beleértve) volt az Európai Unióban 2017-ben, amelyek összesen 3,4 millió hektárt tettek ki, míg zöldséget összesen 2,2 millió hektáron termesztett 800 ezer gazdaság – derül ki az Eurostat adataiból.

A legnagyobb területen, 1,4 millió hektáron, Spanyolországban találhatók gyümölcsösök (ez az unió teljes gyümölcsösének 40,1 százaléka), míg a legnagyobb zöldségtermesztő terület Olaszországban van, 0,4 millió hektár (az unió teljes zöldségesének 17,8 százaléka).

Hírdetés

2017-ben az unió összes mezőgazdasági területének 1,9 százalékán gyümölcsöt, míg 1,2 százalékán zöldséget termesztettek.

Legnagyobb területen, az unió gyümölcsöseinek 22,5 százalékán mandulát termesztettek, ez 743 ezer hektárt tett ki, míg második helyen az almaültetvények végeztek 522 ezer hektárral, az unió 15,5 százalékán termesztették. Spanyolországban volt a legtöbb mandulaültetvény 2017-ben, az unió összes mandulájának 85,2 százaléka, míg az almaültetvények csaknem egyharmada Lengyelországban volt. Almában második Olaszország, a harmadik pedig Románia.

Az unióban zöldségek közül a legnagyobb területen paradicsomot termesztettek, ennek nagy részét Olaszországban és Spanyolországban. 2017-ben az EU-ban 241 ezer hektáron termesztették ezt a zöldséget, ami az összes zöldségterület 10,8 százalékának felelt meg. Második helyen a hagyma állt, 181 ezer hektáron termesztették, az összes zöldségterület 8,1 százalékán. Az EU hagymatermesztő területének egyötöde, 19 százalék Hollandiában van, amit Lengyelország és Spanyolország követ.

(mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »