Szlovákia új gázszállítót talált

Szlovákia új gázszállítót talált

Néhány napon belül jelentősen csökken az orosz gáztól való függőségünk. Szlovákia júniustól megkezdi a gáz nagy tételben történő vásárlását az észak-európai termelőktől. A szakértők ezt pozitívan értékelik, de a kockázatokra is figyelmeztettek!

A cseppfolyósított földgáz (LNG) tartályhajók után a szlovák gázszolgáltatók újabb kulcsfontosságú nyersanyagforrást találtak. Júniustól az Északi-tengerről norvég gázt vásárolunk.

A gáz Németországon és Csehországon keresztül fog érkezni, vagy az új gázvezetéken Lengyelország irányából. Szlovákia a Szlovák Gázműveken (SPP) keresztül vásárol az új forrástól. 

Hírdetés

 „Az SPP diverzifikációs szerződést kötött a norvég gáz vásárlására egy északi-tengeri termelőtől. Ezek a szállítások az ügyfeleink fogyasztásának körülbelül egyharmadát fedezhetik” – erősítette meg Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője.

Az elemzők szerint jó hírről van szó. „Az SPP lassan elszakad az orosz szállításoktól, amelyek korábban a gázforrás 100 százalékát tették ki. Ha így folytatja, az csak jó lehet” – mondta Ján Pišta, a JPX elemzője.

Mik lehetnek a hátrányok? Válaszok a galériában!

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »