Szlovákia továbbra is világelső az autógyártásban

Szlovákia továbbra is világelső az autógyártásban

Tavaly éves szinten körülbelül 4 százalékkal bővült a szlovákiai autógyártás, és a legyártott gépkocsik száma meghaladta az egymilliót. Egy főre számítva Szlovákia ezzel továbbra is világelső az autógyártásban – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP).

„Tavaly félévkor pesszimista prognózisok láttak napvilágot, de most nagyon örülünk, hogy mégis elértük ezt a mágikus számot, és reméljük, hogy idén is sikerül” – jelentette ki Alexander Matušek, a ZAP elnöke.

Szlovákiában 2015 óta szinte megszakítás nélkül több mint egymillió autót gyártanak évente, a rekord 1,1 millió volt 2019-ben. 2020-ban a járvány miatt 990 ezer darabra csökkent a gyártás.

Hírdetés

Tavaly 2,87%-kal, 87 349-re nőtt az újonnan nyilvántartásba vett autók száma az országban, de a legnépszerűbb, M1-es kategóriában enyhe, 0,79%-os visszaesés volt (75 700 darab).

Matušek szerint ahhoz, hogy ne emelkedjen a teljes gépkocsipark átlagéletkora és ne fokozódjanak a káros környezeti hatások, évente 100 ezer új autót kellene eladni az országban. Ezt a számot 2017-ben és 2018-ban is megközelítette az ország (96 ezer, illetve 98 ezer), 2019-ben pedig sikerült meghaladni (101 ezer).

A statisztikát a külföldről behozott használt autók rontják, ezek száma már három éve folyamatosan emelkedik és tavaly elérte a 61 ezret.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »