Szlovákia: Testvérgyülekezetek találkozója Felsőráson

Szlovákia: Testvérgyülekezetek találkozója Felsőráson

A szlovákiai Felsőráson jöttek össze augusztus 20-a és 22-e között a Kárpát-medencei református testvérgyülekezetek találkozójára a négyfalusi egyház képviselői Erdélyből Márk László Gyula lelkipásztor, a pacséri gyülekezet küldöttsége Vajdaságból Csányi Erzsébet lelkésznő, a salánki gyülekezet képviselői Kárpátaljáról Balogh Attila lelkipásztor vezetésével, valamint a vendégfogadó felsőrási, alsófalui és szkárosi házigazdák, hogy erősítsék összetartozásukat, hitüket, együtt töltsenek néhány kellemes napot.

Felsőráson a megjelenteket Miklós Aladár, a közel 120 lakosú, vendégszerető kis település polgármestere köszöntötte, és kívánt kellemes ott-tartózkodást. Nagy Ákos Róbert, a gömöri református egyházmegye esperese hirdetett igét, a falu történetéről pedig B. Kovács István történész tartott ismertető előadást. Az ünnep alkalmából Bába Iván nyugalmazott államtitkár mondott beszédet, és leleplezték, majd megkoszorúzták a kopjafát, mely tetején egy turulmadár tárja szét szárnyait. A Kárpátaljáról érkezett turulmadár Gróf Attila fafaragó munkája. A vasárnapi istentiszteleten Tóth László helybeli lelkész köszöntötte a megjelenteket, majd Csányi Erzsébet pacséri lelkésznő hirdetett igét Lukács evangéliuma 39-43. szakaszából kiindulva. Kiemelte, hogy egyedül Krisztus kegyelme az, amely által az örök életbe juthatunk. Miután a vendégek átadták jelképes ajándékaikat, a házigazda egyház nevében Klobusinszki György emléklapokat és köszönőleveleket nyújtott át az egyházak képviselőinek, és mindazoknak, akik sokat tettek azért, hogy ez a találkozó létrejöhessen.

A gazdag program keretében a résztvevők ellátogattak a betléri Andrássy-kastélyba, amely a történelmi Magyarország egyik legnagyobb, épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett, káprázatos angolparkkal körbevett létesítménye. Híres vadásztrófea-gyűjteménye és barokk könyvtára lenyűgöző. Megtekintették a hanvai templomot, valamint Tompa Mihály költő, református lelkész síremlékét. Tompa Mihály 1852 és 1868 között volt a hanvai gyülekezet lelkipásztora. Ezután a településen található Igó Aladár szoborparkba, majd a diakóniai központba látogattak el, mely közel 40 idős embernek nyújt otthont, üzemeltetője pedig a helybeli református gyülekezet és az Agrariusz Kft. A vendégeket Bán Zoltán, a Gömöri Egyházmegye világi képviseletének gondnoka, valamit Juhász István, a Kft vezetője köszöntötte.

Az esti órákban Vadkerti Imre, a Komáromi Lovas Színház tagja, a Kormorán együttes egyik szólóénekese, frontembere felejthetetlen önálló előadással lépett a Kárpát-medence nagy részéből összesereglett közönség elé, ezzel is hozzájárulva a magyarságtudat erősítéséhez.

A bensőséges hangulatú összejövetel célja a barátkozáson túl a hálaadás, valamint a hitvallás és összetartozás megerősítése. Jövőre a találkozón részt vevő egyházak az erdélyi Négyfaluba kaptak meghívást.

Komáromi Gizella


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »