Szlovákia támogatja az ukrán politikai és gazdasági reformokat

Szlovákia támogatja az ukrán politikai és gazdasági reformokat

Szlovákia kiáll Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett – biztosította Eduard Heger kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt szerdai telefonbeszélgetésük során. Heger erről a közösségi hálón tájékoztatott. Hozzátette, hogy az ukrán állam területi integritásába való beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megsértése.

„Azt is elmondtam, támogatjuk az ukrán állampolgárok ahhoz való jogát, hogy eldöntsék, országuk csatlakozzon-e az EU-hoz és a NATO-hoz. Ukrajna a közvetlen szomszédunk, és problémamentesek a kapcsolataink” – jelentette ki Heger.

A kormányhivatal hozzátette, Heger a közeljövőben ukrajnai látogatást tervez, hogy ezzel is erősítse a kétoldalú kapcsolatokat. A két politikus az ungvári repülőtér használatáról is egyeztetett.

Hírdetés

„Tavaly szeptemberben a szlovák közlekedési, valamint az infrastrukturális fejlesztésekért felelős ukrán miniszter az ungvári repülőtér működtetése kapcsán megállapodást írt alá a szlovák légtér részleges használatáról. Az ukrán elnök szeretné meghívni a szlovák kormányfőt a repülőtér megnyitására” – tette hozzá a kormányhivatal.

Heger pedig meghívta Zelenszkijt a Globsec biztonságpolitikai fórumra. Ukrajna nemrég azzal vádolta meg Oroszországot, hogy csapatösszevonást hajt végre Ukrajna északi és keleti határai mentén, a közelmúltban pedig több fegyveres incidens történt Donbasz régióban. Mindez fokozza az aggodalmat, hogy ismét összecsapásokra kerülhet sor a térségben.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »