Szlovákia szigorítja az országba való belépést. A magyar-portugál és a delta variáns miatt

Szlovákia szigorítja az országba való belépést. A magyar-portugál és a delta variáns miatt

“Csak idő kérdése, mikor válik uralkodóvá a koronavírus delta variánsa Szlovákiában, mely már jelen van az országban” –  jelentette ki a héten Igor Matovič kormányfő.

Csütörtökön este a szlovák liberális sajtó már arról ír, hogy a Magyarország-Portugália mérkőzésen részt vett szurkolók hurcolhatják be a delta variánst az országba, és emiatt gyorsulhat fel a fertőzés terjedése.

A szlovák sajtó mindezt a portugál szurkolókkal indokolja, Portugáliában ugyanis viszonylag elterjed a Covid-19 ezen, jóval fertőzőbb variánsa.

Amit viszont a szlovák sajtó nem említ, hogy a portugálok 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában léphettek csak be az országba. Ugyanakkor nem is voltak túl sokan. A Körkép.sk például már harmadik napja Budapesten van, és alig pár tucat vendégszurkolóval találkozott a városban illetve fanzónában, azok is elkülönülve ültek a helyiektől. A stadionban a vendégek szintén külön szektorban ültek, és bár van átjárás a lelátón a szektorok között, a 62 ezer néző 90-95 százalékát a magyarok alkották.

Hírdetés

Mint tudjuk, Magyarország európai első az átoltottság mértékében, a felvidéki magyar szurkolók pedig szintén csak oltási igazolvánnyal jöhettek a meccsre. A szigorúbb besorolású országok, mint Portugália vagy Nagy-Britannia, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt kötelezettséggel járt.

Az egész hírkeltés így mintha hangulatkeltésre szolgálna Magyarországgal szemben, alibit szerezve Szlovákiának, a delta vírus esetleges terjedésére.

Az ország mindenesetre arra kéri a hazatérő szurkolókat, hogy regisztrálják magukat az e-hranica rendszeren belül, és soron kívül ingyenes PCR-teszt lehetőséget kapnak. A Körkép.sk természetesen élni fog a szolgáltatással.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »