Szlovákia szerződést írt alá az Olaszországon keresztül áramló LNG szállításáról

Szlovákia szerződést írt alá az Olaszországon keresztül áramló LNG szállításáról

Szlovákia szerződést írt alá a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról, amely Olaszországon keresztül fog az országba áramlani. A szerződést az ExxonMobile és a Szlovák Gázművek(SPP) kötötte meg. A szerződés aláírására Eduard Heger (OĽANO) szlovák miniszterelnök római látogatása alkalmából került sor.

A szerződés a szlovákiai tározók tartalmának 10 százalékát biztosítja. Heger szerint az LNG 2022 utolsó negyedévében és 2023 első negyedévében érkezik meg.

Richard Prokypčák, az SPP vezérigazgatója kiemelte, hogy nemrég kötötték le az Olaszországból Szlovákiába irányuló szállítási kapacitást, ezzel az aláírással pedig biztosították a gázt a szállítási kapacitáshoz. Elmondása szerint Szlovákiának a következő télre biztosítva van a gázmennyiség. A szállítási kapacitás október 1-jéttől az SPP tulajdonában van, és ekkortól kezdődnek meg az LNG fizikai szállításai is Szlovákiába.

Az SPP a leszerződött LNG mennyiséggel arra szeretne felkészülne, ha orosz Gazprom esetleg leállítja a szállítást.

Hírdetés

  „Szlovákia az elmúlt hónapokban nem tétlenkedett, és elegendő gázt biztosított”

– hangsúlyozta Heger.

Hozzátette: az LNG-t alacsonyabb áron adják, így olcsóbban lehet eljuttatni a polgárokhoz.

A kormányfő megjegyezte, hogy Szlovákia jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik, hiszen minden szomszédos állammal gázvezeték köti össze. Az olasz LNG-n kívül norvég gázt biztosított Lengyelországon keresztül, valamint ellátást a horvát LNG-terminálba.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »