Szlovákia segíti Litvániát a határkerítés megépítésében

Szlovákia segíti Litvániát a határkerítés megépítésében

Szlovákia hat kilométernyi kerítéssel támogatja Litvániát, amely Fehéroroszországgal közös határszakaszra épít technikai akadályt a migránsok feltartóztatására. Erről Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő beszélt a kétnapos EU-csúcs zárása után, pénteken a sajtónak. A segítséget a szlovák kormány az “EU külső határainak védelme” jegyében nyújtja, bár azt a szlovák miniszterelnök leszögezte, hogy Európa határait “modern tudományon” alapuló eszközökkel kellene védeni.

Litvánia Lengyelországhoz hasonlóan jelentő migrációs nyomás alá került. Fehéroroszország szó szerint migránsokat “importál” saját országába, majd a katonasággal a határhoz szállíttatja őket. A migránsok gyakran kimerülve érkeznek a határhoz, az időjárás viszonyok pedig enyhén szólva is zordak. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyesek szerint így akarja kikényszeríteni az EU-tól és Lengyelországtól, hogy töröljék el az elnökválasztások elcsalása miatt kirótt szankciókat, és ismerjék el az elcsalt elnökválasztás eredményét hivatalosnak.

Hírdetés

Litvánián kívül Lengyelország is határkerítést emel, ott a migránsválság még durvább, egész határmenti régiókat zárt le a katonaság.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »