Szlovákia pert nyert az Achmea ellen

Szlovákia pert nyert az Achmea ellen

A német Legfelsőbb Bíróság csütörtökön ítéletet hozott a Szlovák Köztársaság és az Union biztosító anyacége, az Achmea B.V. közötti nemzetközi perben, amely végül az alperes, vagyis Szlovákia javára dőlt el.

A szlovák pénzügyminisztérium közlése szerint az egészségbiztosítók nyereségprodukálását tiltó törvény már rég a múlté (a törvényt még a Fico-kormány vezette be, egyike volt populista intézkedéseinek). A bírósági ítélet fényében Szlovákiának nem kell fizetnie kártérítést az Union egészségbiztosítónak, amely a Achmea csoportjába tartozik.

A döntés értelmében lezárják a Luxemburgban a végrehajtási eljárást is, ami azt jelenti, hogy feloldják a Szlovákia kárára zárolt 30 millió eurót – a kártérítést tervezett összegét.

Hírdetés

A tíz éve zajló per végeredménye nem volt előre borítékolt, mégsem okozott nagy meglepetést. Az német Legfelsőbb Bíróságot bizonyos mértékig kötelezte az Európai Bíróság idén tavasszal már Szlovákia döntött. Érdekesség, hogy a perben született legelső döntés 2012-ben még Szlovákia ellen foglalt állást.

Körkép.sk

Nyitókép: vZdravotnictve.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »