„Szlovákia megmutatta valódi arcát" – MKP vezetői, képviselői nyilatkoznak

“Le kell vonni a személyes következtetést.” „Sokan voltunk, de sajnos nem elegen.” „Folytatjuk, amit elkezdtünk!” „Isten óvja nemzetünket és régióinkat az elkövetkezendő 4 év alatt!” Az alábbiakban az MKP listáján induló jelöltek nyilatkoznak a szavazás után.

Berényi József, az MKP elnöke a Pátria rádiónak adott telefonos interjút.
A választási eredményekkel természetesen nem elégedett, hiszen a parlamentbe jutás volt az MKP célja. Hétfőre összehívta az MKP elnökségét. Úgy látja, amikor a magyar választónak döntenie kell az MKP és a Most-Híd között, akkor nagy része a választóknak otthon marad. Ha megvalósult volna a két párt egy közös listán való indulása, ahogy az MKP javasolta, akkor a magyar képviselet erősebb lenne. A rendszerváltás óta ilyen kevés magyar képviselő nem volt a parlamentben. Arra a kérdésre, hogy milyen hibákat követett el az MKP, úgy válaszolt, hogy a kampány idején mindvégig pozitív visszajelzést kaptak a választóktól, kirívó hibát nem követett el a párt vezetése, vagy a kampánystáb. Igaz, csökkent jelöltek száma 148-ra, de ez sem váltott ki nagy visszhangot.
A migráció kérdése úgy került az előtérbe, hogy Nógrádi Györggyel megvalósult gútai közös fórum után még hét helyre hívták meg őket, mindenütt teltház volt, tehát meghívásnak tettek eleget. De ezen kívül elnökként volt még 40 lakossági fórumon, mindenütt a gazdasági, szociális helyzet, adópolitika, a magyarság megmaradásának kérdése volt a központban. A párt által kezdeményezett petíció sem csak kimondottan a migráció kérdésére irányul, hanem a helyi népszavazások intézményének megerősítésére, hogy a kormány ne söpörhesse le a helyi önkormányzatok népszavazásának eredményét.
Arra a kérésre, hogy mi lesz az MKP-val, regionális párttá válik-e, kifejtette, hogy az ilyen összetételben a parlamenti pártok nehezen tudnak stabil kormányt alakítani, várható, hogy 1-2 éven belül előrehozott parlamenti választások lesznek Szlovákiában.
A magyarok érdekképviselete érdekében összefogásra kell törekedni, mert amíg ilyen fele-fele arányban megosztott a felvidéki magyar választók tábora, addig hatékony parlamenti képviselete nem lesz a szlovákiai magyarságnak.

Farkas Iván:
„Köszönjük szépen a Magyar Közösség Pártjára leadott voksokat, szavazatokat. Újra sokan voltak – voltunk, ám harmad ízben sem elegen. Egyéni szemszögből, magam nevében írom: el kell gondolkodni mélyen a jövőről, a hogyan továbbról. Le kell vonni a személyes következtetést. Köszönöm, köszönjük szépen az eddigi bizalmat és a támogatást!”

Menyhárt József:
„Kedves Barátok, Ismerősök, mára virradóra Szlovákia megmutatta valódi arcát. S ez az arc döbbenetesen ijesztő. De mégis szembe kell nézni vele, s a munkát, melyet megkezdtünk, folytatni kell… Köszönet Mindenkinek, aki tegnap szavazatával az összefogásunk támogatta!”

Fiatal Függetlenek:
„Kedves barátaink! Köszönjük Nektek a bizalmat és a ránk leadott szavazatokat! Tegnap sokan voltunk, de sajnos nem voltunk elegen ahhoz, hogy a Magyar Közösség Pártja újra parlamentbe kerüljön. Tudjuk, hogy a támogatóink most csalódottak. Mi is azok vagyunk. De a csalódottságon felül kell kerekednie az egymásba vetett bizalmunknak és az abbéli hitünknek, hogy van értelme Szlovákiában magyarként a közösségért dolgozni. A Fiatal Függetlenek jelöltjeire leadott 18 504szavazat megerősít bennünket abban, hogy az elmúlt években végzett érdekvédő és építő munkánkat támogatásra érdemesnek tartjátok. Ezért folytatjuk, amit elkezdtünk. Folytatjuk az akciók szervezését és a terepmunkát a régiókban, hogy egy kicsit jobbá tegyük a környezetünket. Különösen fontos lesz a kiállás most, amikor emberellenes eszmék hirdetői jutottak a parlamentbe. (…) Új alkotóerőre, elképzelésekre és ötletekre van szüksége a képviseletünknek, hogy minden szlovákiai magyart meggyőzzünk: jövőnk a közösségi gondolkodásban és az erre alapozott érdekképviseletben van. Hiszünk az összefogásban és a közjó védelmében. Bizonyítani fogjuk, hogy a bizalmatok nem volt hiábavaló.”

Nagy Dávid:

„Nehéz napot zártunk. Nem sokon múlott, de sajnos nem jött össze a bravúr. Mindenesetre köszönöm az MKP-ra leadott szavazatokat. Külön köszönöm a több, mint 5.500 karikát, amivel bejutottam a top 10-be! Igazán megtisztelő! Isten óvja Önöket, Isten óvja nemzetünket és régióinkat az elkövetkezendő 4 év alatt!”

Forró Krisztián:
“Kedves Barátaim! Köszönöm a ránk leadott szavazatokat, köszönöm a belénk vetett hitet, köszönöm az elvégzett munkát. Sokan nagyon sokat dolgoztunk, Sajnálom, hogy nem mindenki, és sajnálom, hogy kevés volt.”

Kiss Beáta:
“Kedves Barátaim, köszönöm mindazoknak, akik az MKP-t támogatták szavazataikkal, a megelőlegezett bizalmat. Sokat dolgoztunk a sikerért, úgy tűnik hiába. Ezzel együtt köszönet a közösség, és benne a személyem támogatásáért is.”

Felvidék.ma


Forrás:karpatiharsona.info
Tovább a cikkre »