Szlovákia már nem vonzó a külföldi befektetők számára

Szlovákia már nem vonzó a külföldi befektetők számára

Szlovákia már jó ideje nem vonzó a külföldi befektetők számára. Gazdaságunk az utóbbi években olyan állapotba került, hogy a külföldi befektetők sorra továbbállnak innen. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai alapján a közvetlen külföldi beruházások 2020-ban mínuszba kerültek, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy Szlovákiából összesen közel 1,7 milliárd euró távozott.

Ilyesmire az utóbbi évtizedben nem volt példa, még a Smer kormányzása idején sem, amikor pedig lényegesen romlott a vállalkozói környezet. A gazdasági minisztérium állítása szerint a külföldi tőke kivonulása a szlovák gazdaságból a koronavírus számlájára írható. „A 2020-as volt az első év, melyet nagyban beárnyékolt a járvány. Ez lényegesen kihatott a vállalkozói környezetre és a külföldi beruházások nem a beruházók elképzelései szerint alakultak“ – közölte a gazdasági minisztérium sajtóosztálya, de sietett hozzátenni, hogy jelenleg már ismét tapasztalható új és korábbi beruházók érdeklődése.

A minisztérium állításával csak részben ért azonban egyet az XTB társaság elemzője, Lukáš Lipovský. Egyrészt elismeri, hogy a beruházási kedv visszaesése részben összefüggésbe hozható a koronavírussal is. „A járvány komoly bizonytalanságot okozott a világpiacon, ami óvatosságra intette a beruházókat. Ezért a vállalatok nagy része elhalasztotta, korlátozta tervezett beruházásait, mivel nemcsak Szlovákia, hanem az egész világ bizonytalan időket élt, amikor nehéz és kockázatos volt tervezni“ – magyarázta Lipovský.

Alacsonyabb volt a tőkebefektetési kedv Csehország irányába is, viszont ott nem kerültek mínuszba, a közvetlen külföldi tőkebefektetés értéke elérte a 3 milliárd eurót. Lipovský szerint a külföldi cégek befektetéseik során hosszú távon elsősorban a stabilitás alapján döntenek, azaz a stabil politikai környezetet, megbízható igazságszolgáltatást, megfelelő vállalkozói környezetet és alacsony bürokráciát részesítik előnyben. De fontos szempontnak számít náluk az adó- és járulékrendszer, a munka produktivitása, a munkaerő hozzáférhetősége, a beszállítói hálózat, a földrajzi fekvés és a konkurencia is.

Hírdetés

„Az utóbbi években negatívumként értékelik főleg a az áfamódosítást, ami elbizonytalanítja a külföldi beruházókat. Nem feledkezhetünk meg a kormány legutóbbi lépéseiről sem a Slovnaft különadójával kapcsolatban, melynek jelenleg a legtöbb nyeresége származik az orosz kőolajból. Ezek mind csökkentik Szlovákia vonzerejét a külföldi befektetők számára“ – tette hozzá Lipovský.

A Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (PAS) ügyvezető igazgatója, Martin Lidaj a külföldi tőke visszavonulását azzal indokolta, hogy Szlovákia már régóta veszít vonzerejéből.
„Elveszítjük versenyképességünket, melyet még a Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš idején bevezetett reformoknak köszönhetően szereztünk. Manapság a beruházók számára túl drágának számítunk, a magas adó- és járulékterhek miatt is“ – magyarázta Lidaj.

A cégek és vállalkozók leginkább a vállalkozói környezet kiszámíthatatlanságát, a folyamatosan változó feltételeket, a lakosság alacsony képzettségét és a gyenge jogérvényesítést kifogásolják.

„Az egyik fontos terület a képzés színvonalának emelése, az adminisztrációs akadályok leküzdése, valamint a járulékterhek csökkentése. Az államnak okosabban kéne gazdálkodnia, nem pedig folyamatosan a vállalkozók zsebéből kiszednie a pénzt“ – fejezte be Lidaj.

(NZS/Felvidék.ma/aktuality.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »