Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria közösen kezelné a migrációt

Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria közösen kezelné a migrációt

Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria közös megoldásokat keres az illegális migráció kezelésére, és olyan intézkedéseket szorgalmaz, amelyek nem korlátozzák a szabad mozgást a schengeni belső határokon. Emellett a négy ország együttműködne az Európai Bizottsággal (EB), hogy az a probléma megoldását a kiindulási országokban igyekezzen kezelni. A négy állam a schengeni külső határok szigorúbb védelmét és a Frontex bevonását is szorgalmazza – tájékoztatott Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a kollégáival hétfőn Pozsonyban folytatott megbeszélését követően.

„Megegyeztünk, hogy az Európai Bizottság az országaink bevonásával sokkal intenzívebben fog tárgyalni a nyugat-balkáni államokkal, hogy a kiindulási országokban kezeljük a migrációs helyzetet” – jelentette ki Mikulec.

A megbeszélésen téma volt a visszafogadás kérdése is.

Hírdetés

„Szükségünk van rá, hogy legyenek eszközök a kezünkben, és nyomást fogunk gyakorolni az EB-re, hogy tárgyalásokat folytasson az unión kívüli államokkal a migránsok visszafogadásáról. Mert ha ez nem fog működni, akkor nem fognak működni a bilaterális visszafogadási egyezmények sem. El kell érnünk, hogy az országainkban megállított migránsokat vissza tudjuk küldeni oda, ahonnan jöttek” – magyarázta Mikulec.

Csehország a megnövekedett migráció miatt ideiglenesen bevezette a szlovák határ ellenőrzését. Vít Rakušan cseh belügyminiszter úgy véli, az intézkedés feltehetően tíz nap elteltével is érvényben marad, de azt is hangsúlyozta, a lépés nem Szlovákia ellen irányul.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »