Szlovákia lakossága jobban bízik az Európai Parlamentben, mint a szlovákban

A szlovákiai lakosok 48 százaléka bízik az Európai Unióban (EU). Többen bíznak az Európai Parlamentben (EP), mint a szlovák Nemzeti Tanácsban és ugyanannyian tartják megbízhatónak az Európai Bizottságot (EB), mint a szlovák kormányt – derül ki az Eurobarométer aktuális, egész unióra kiterjedő felméréséből, melyben 28 000 válaszadó vett részt.

Ladislav Miko, az EB szlovákiai képviseletének elnöke elmondta: a közvélemény-kutatást ősszel készítették, az azt megelőzőt pedig tavasszal. Az unióba és intézményeibe vetett bizalom mértéke ezalatt 40% alattiról 40 % felettire emelkedett, az emberek optimistábbak lettek – állapította meg Miko, hozzátéve: Szlovákia lakosai EU-pártibbak a többi tagállam átlagánál.

Az uniót pozitívan értékelők száma nagyjából megfelel az EU-s átlagnak. A legtöbb szlovákiai lakos ugyanakkor semlegesen tekint az EU-ra. A legpozitívabban Lengyelországban és Magyarországon viszonyulnak az unióhoz, Ausztriában és Csehországban inkább negatívan. Szlovákiában az EU legfontosabb vívmányainak az eurót, valamint a szabad mozgást tartják. Negatívan értékelik ugyanakkor a túlzott bürokráciát és a pazarlást.  

A szlovákiai válaszadók 60 százaléka érzékeli a kötődést az EU-hoz, 75 százalékuk pedig uniós állampolgárnak is érzi magát. Szlovákia lakosai egy modern, demokratikus, előretekintő intézményként tekintenek az EU-ra. Az unió jövőjével kapcsolatban optimista a megkérdezettek 59 százaléka.

Pavol Baboš, a Komenský Egyetem Bölcsészkarának politológusa a felmérés kapcsán viszonylag stabilnak értékelte a szlovákiai lakosok bizalmát az EU-ban. Annak, hogy sokan jobban bíznak az uniós intézményekben, mint a hazaiakban, szerinte az lehet a magyarázata, hogy utóbbiak közelebb vannak, többet lehet hallani róluk, elsősorban a korrupciós botrányok kapcsán.

Az EU-pártiság ellenére az EP-választásokon nagyon kevesen vesznek részt, legutóbb csak a választásra jogosultak 13%-a járult az urnákhoz. Baboš szerint a lakosság nem érzékeli ennek a választásnak a súlyát, továbbá hiányzik a politikai verseny is. Hozzátette: az Eurobarométer felmérésének eredménye szerint az emberek nagy részének nincsen világos elképzelése az unióról, ezért könnyen manipulálhatók.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »