Szlovákia kétes dicsősége: nincs még egy ország az EU-ban, amelynek lakói ennyire elégedetlenek lennének az országuk működésével

Szlovákia kétes dicsősége: nincs még egy ország az EU-ban, amelynek lakói ennyire elégedetlenek lennének az országuk működésével

Rendkívül érdekes felmérést közölt az euractiv.sk uniós szakportál. Az Európai Unió saját felméréséből kiderül, a közösség tagállamai közül Szlovákiában a legkevésbé elégedettek a lakosok a demokrácia működésével. 

Míg az uniós átlag 38% körül van, addig Szlovákiában a lakosság 67%-a nem elégedett a demokrácia működésével. Ősszel, egy hasonló felmérés során még valamivel jobb volt a mutató, akkor a megkérdezettek 63%-a nyilatkozott hasonlóan.

Hasonlóan negatív tulajdonképpen a szlovák kormány megítélése is, hiszen a válaszadók 62%-a mondta azt, szerinte rossz irányba mennek az ország dolgai.

Hírdetés

Ez az eredmény a dobogó harmadik helyére volt elég, Görögország és Horvátország még ennél is rosszabbul áll.

Szlovákia az egyik leginkább euroszkeptikus állam a közösségben, hiszen a lakosság 53%-a elégedetlen az EU működésével, ezt az arányt egyedül Görögország múlta felül (vagy alul?), ott ez az érték 60%. Az EU-tagságnak hasonlóan gyenge a megítélése, a reprezentatív felmérés alapján az ország lakosságának mindössze 39%-a mondja azt, jó dolog a közösség tagjának lenni.

Meglepően magas azok aránya is, akik, ha a jövő héten tartanák az EU-s választást, részt vennének rajta. Igaz ugyan, hogy 56%-os aránnyal Szlovákia itt is sereghajtó, de a 10-20% körüli valódi részvételhez képest azért jelentős a különbség.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »