Szlovákia idegenforgalma 2022-re érheti el az előző szintjét

Szlovákia idegenforgalma 2022-re érheti el az előző szintjét

Marek Harbuľák, a Szlovák Köztársaság Idegenforgalmi Szövetségének (ZCR) elnöke szerint Szlovákia turista iparágának, amelyet ezerszámra alkotnak a kis és még kisebb cégek, sajnos, nem segítenek az általános állami intézkedések. Az ország turizmusa előbb, mint 2022, nem áll talpra. A TASR hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy a koronavírus-járvány erősen sújtotta az ország idegenforgalmát. Az ágazat kilábalása a krízisből nagyban függ attól, hogy mikor szüntetik meg a különféle korlátozásokat és a járvány okozta vészhelyzetet.

„Ha gazdasági szempontból nézem az ügyet, még a legoptimistább mérlegelés mellett is, előbb, mint 2022-ben nem lesz nagy javulás” – figyelmeztetett a szakember.

Elmondta,

Szövetségük több javaslatot tett, amelyek segíthetnék az idegenforgalomban vállalkozókat és dolgozókat.

Javasolták például az általános forgalmi adó (ÁFA) csökkentését az étkeztetési szolgáltatásokban, az üdülési utalványok állami támogatását, továbbá azt, hogy az idegenforgalmi szervezetek részére tegyék lehetővé az állami támogatások flexibilis felhasználását. Marek Harbuľák szerint Szlovákia idegenforgalmának csupán az eddig elfogadott általános intézkedések nem segítenek.

Hírdetés

„Az újraíndulás fájdalmas, nehézkes és hosszú folyamat lesz, az állam hathatós segítsége nélkül ezzel több vállalat képtelen lesz megbirkózni. Csődhullám fenyeget, újabb elbocsátások várhatók, majd több vállalat fizetésképtelen lesz” – vetítette előre.

A közlekedésügyi minisztérium tájékoztatási osztálya bejelentette, hogy ismerik az idegenforgalom nehéz viszonyait, és komolyan foglalkoznak ezzel a problémával. Tárgyalásokat folytatnak a szállodaipar, a gasztronómia és a szabadidős központok szakembereivel.

– nyilatkozták a közlekedésügyi tárca illetékesei.

A pénzügyminisztérium pedig mindezt azzal egészítette ki, hogy a szlovákiai idegenforgalom fellendítésének, a turizmus támogatásának lehetőségeiről tárgyalnak az illetékes minisztériumokkal.

(aktuality.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »