Szlovákia fokozatosan visszafogja a barnaszénbányászatot

Szlovákia fokozatosan visszafogja a barnaszénbányászatot

A Környezetvédelmi Minisztérium több olyan javaslattal is egyetért, amely az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) klímaváltozással, környezettel és egészségmegőrzéssel foglalkozó polgári panelén hangzott el. Ezek közé tartozik például az erdőirtás felszámolása, a környezetkímélőbb közlekedés támogatása, vagy a tisztább levegő, illetve a jobb víz- és talajminőség biztosítását segítő intézkedések bevezetése.

A minisztérium szerint minden olyan intézkedésnek értelme van, amely hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez. Ezt a zöldtárca sajtóosztálya közölte a TASR hírügynökséggel.

„A minisztérium nagyra értékeli a környezet és az egészség védelmére irányuló polgári kezdeményezéseket, amelyek arra is rámutatnak, hogy az állam politikai képviseletének mielőbb foglalkoznia kell a klímaváltozással” – közölte a sajtóosztály.

A klímaváltozással, környezetvédelemmel és egészségmegőrzéssel foglalkozó panel egyik javaslata például, hogy a széntüzelésű erőművekben vezessék be a szén-dioxid-szűrő használatát.

Hírdetés

A tárca szerint az ilyen befektetéseknek hosszú távon lenne értelme. Ugyanakkor emlékeztetett:

A panel következő javaslata az intenzív erdőtelepítésre vonatkozott Európában. A tárca – mint közölte – támogatja a mezőgazdasági területek erdősítését. A cél, hogy megvédjük az erózió és a földcsuszamlások által sújtott területeket.

A CoFoE klímaváltozással, környezetvédelemmel és egészségmegőrzéssel foglalkozó polgári panelének utolsó ülésén öt témakör és 51 javaslat rajzolódott ki. Az öt fő témakör a következő: az életvitel javítása, a környezet- és egészségvédelem, a gazdaság és fogyasztás átirányítása, a fenntarthatóbb társadalom, valamint gondoskodás mindenkiről.

A CoFoE keretében 2022 tavaszáig várják az Európai Unió megreformálásával kapcsolatos észrevételeket és ötleteket. A konferencia hivatalos honlapján (futureu.europa.eu) bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. Az Európa jövőjéről szóló konferenciát az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság szervezi.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »