Szlovákia fékez, Magyarország nem

Szlovákia fékez, Magyarország nem

Látványos fékezés vár a szlovák gazdaságra idén és az elkövetkező években is – derül ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) csütörtökön közzétett előrejelzéséből.

Míg tavaly 4%-os növekedést produkált a szlovák gazdaság, az ország bruttó hazai terméke (GDP) az EcFin szerint idén már csak 2,7, jövőre 2,6, 2021-ben pedig 2,7%-kal nőhet. A brüsszeli testület szerint Szlovákia legjelentősebb kereskedelmi partnereinek gyengélkedése miatt a jövőben az eddigiekhez képest is nagyobb ütemben eshet vissza a kivitelünk, a gazdaság motorja így – a továbbra is növekvő béreknek és a csúcsokat döntögető foglalkoztatottságnak köszönhetően – a hazai kereslet lesz.

Hírdetés

A munkanélküliség látványosabb csökkenésére azonban már nem számíthatunk, az állástalanok aránya idén történelmi mélypontra, 5,9%-ra esik vissza. Az árak idén 2,7, jövőre 2,5, 2021-ben pedig 2,2%-kal nőhetnek, miközben a legnagyobb árvágtát az elkövetkező években is az élelmiszerek esetében jósolják, tovább nőnek azonban a rezsiköltségek és a szolgáltatások is drágulnak.

A brüsszeli elemzők szerint a kormány jövőre még felelőtlenebbül gazdálkodik majd, mint idén: az államháztartási hiány idén várhatóan a GDP 0,9%-a lesz Szlovákiában, ami 2020-ban 1,2 százalékra nőhet. Javította a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó prognózisát az Európai Bizottság, az előzőleg becsült 3,7%-kal szemben idén 4,6%-os gazdasági bővülés várható, ami a 3. legmagasabb érték az EU-ban.

(mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »