Szlovákia egyelőre nem kér az orosz koronavírus-vakcinából

Szlovákia egyelőre nem kér az orosz koronavírus-vakcinából

Szlovákia egyelőre nem tart igényt a SARS-CoV-2 koronavírus elleni új orosz vakcinára. A Szlovák Járványügyi Táraság elnöke, pavol Jarčuška szerint az oltás nem teljesíti a kritériumokat.

„Ahhoz, hogy kérvényezhessük vagy behozzuk a vakcinát, legalább előzetes engedélyezéssel kell rendelkeznie, vagy be kell kerülnie az Európai Gyógyszerügynökség nyilvántartásába, vagy teljes nyilvántartásba vételnek kell történnie. Esetleg be kell fejeznie a klinikai tesztek harmadik fázisát, és mint rendkívüli importot be kell hozni az országban (…) Az orosz vakcina egyelőre egyik feltételt sem teljesíti”

közölte Jarčuška. (A klinikai tesztek harmadik fázisa a kiterjedt emberkísérleteket takarja).

Hírdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre tartózkodóan nyilatkozott az oroszok által bejelentett vakcináról. Az orosz vakcinával szemben megjelent kritikákat Moszkva csak sajtótámadásoknak tartja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hatalmas a verseny a leghatékonyabb vakcina minél hamarabbi megtalálásáért. Rendszerint egy-egy vakcina engedélyeztetése és tesztelése évekig tart, ám most a koronavírus okozta hatalmas emberi és anyagi áldozatai miatt a gyógyszerfejlesztők rohamtempóban haladnak. Önmagában az, hogy megjelent a piacon egy vakcina, még nem jelenti, hogy sikerült legyőzni a koronavírust. További részletek alábbi cikkünkben.

A koronavírus elleni vakcina sem jelent feltétlenül megoldást. Az amerikaiak harmada elutasítja az oltást

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »