Szlovákia a sor végén kullog a nemek közötti bérkülönbség eltörlésének tekintetében

Szlovákia a sor végén kullog a nemek közötti bérkülönbség eltörlésének tekintetében

A férfiak és nők közötti fizetésbeli különbségek nagyon jelentősek Szlovákiában, ezen a téren ismét negatív elsőséget szereztünk. Ugyanazért a munkáért, melyért a férfiak egy eurót, a nők csak 84 centet keresnek a 365.bank adatai szerint.

Az európai 2021-es nemek közötti egyenlőségi index elérése terén Szlovákia sereghajtóvá vált, az uniós átlag alatt teljesít, mindössze Romániát, Magyarországot és Görögországot előzve meg.

Az „egyenlő munkáért egyenlő fizetés” elvének be nem tartása, a bérkülönbség számos kulturális, jogi, társadalmi és gazdasági tényezőhöz kapcsolódik, ami messze túlmutat az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás kérdéskörén.

Mindez negatív hatással van a nők anyagi helyzetére és gazdasági függetlenségére. A gyermekes anyák 30 százalékkal kevesebbet keresnek a gyermektelen nőkhöz képest. A Szlovákiában élő nők mindössze egyharmada rendelkezik az anyasági szabadság megkezdése előtt megtakarítással, akiknek több mint a fele küzdött ez idő alatt anyagi nehézségekkel.

Hírdetés

A bank szerint a köztudatban sztereotípiák rögzültek a férfiak és a nők szerepéről.
„A nőkre úgy tekintenek, mint akiknek el kell látniuk a háztartást, a férfiakra pedig mint családfenntartókra, akik a család anyagi biztonságáért felelősek. Ezt a lakosság több mint a fele vallja és közel ugyanennyien vélik úgy, hogy a nőnek inkább a háztartással kell törődnie, mint a karrierjével. A nők több időt töltenek úgynevezett láthatatlan munkával, amiért nem jár fizetés, sokszor megszakítják a karrierjüket a gyermekvállalás vagy az idősek gondozása miatt. Ugyanakkor sokuknak nincs idejük a hobbijukra, vagy a továbbfejlődésre, szakmai képzésre, ami elősegítené a munkahelyi előrelépésüket“ – olvasható a bank elemzésében.

Csaknem minden harmadik nő tapasztalja anyagi helyzetének jelentős romlását, míg a férfiak kevesebb mint ötöde vallotta ezt. A nők több mint 35 százalékának nincs pénztartaléka, míg a férfiak 20 százalékának. A megkérdezettek csaknem 21%-a mindössze 500 euróig terjedő megtakarítással rendelkezik. Ennek fő oka az alacsonyabb jövedelem és a növekvő létfenntartási költségek.

A nők 35%-a vallotta, hogy válás esetén problémát jelentene számára önállóan megélni. Pénztartalékra viszont szükségük lenne az anyasági vagy szülői szabadság idejére is.
Míg a férfiak csaknem 20 százaléka rendelkezik 10 ezer eurót meghaladó megtakarítással, a megkérdezett nőknek nem egész 5 százaléka. A bank szerint viszont nem árt szem előtt tartani, hogy ideális esetben a havi kiadások legalább hatszorosáig terjedő pénztartalékkal kellene rendelkeznünk, s ennek érdekében a havi bevételünk legalább 10 százalékát kellene rendszeresen félretennünk.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »