Szlovákia 447 millió euróért 8×8-as harcjárműveket vásárol Finnországtól

Szlovákia 447 millió euróért 8×8-as harcjárműveket vásárol Finnországtól

Szlovákia 447 millió eurós szerződést kötött Finnországgal 76 darab 8×8-as páncélozott harcjármű megvásárlásáról, az elsőt 2023 szeptemberében szállítják le. A megállapodásról Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter tájékoztatott, miután tárgyalt finn kollégájával, Antti Kaikkonennel.

„Minden feltétele teljesült annak, hogy transzparens és Szlovákia számára nagyon előnyös szerződést kössünk, melynek köszönhetően az ország olyan védelmi képességeket fejleszt, melyekkel eddig nem rendelkezett a szlovák hadsereg” – jelentette ki a védelmi miniszter.

Hírdetés

Naď elmondta, hogy a szerződésnek részese a Konštrukta Defence szlovák állami vállalat és a Patria vállalat, és a szlovák hadiipart 40 százalékban vonták be a szerződésbe. „Több mint 40 szlovákiai társaság fog profitálni ebből a megrendelésből” – tette hozzá.

A 8×8-as finn Patria AMVXP harcjármű Turra-30-as toronnyal és 30 mm-es gépágyúval van felszerelve, a pályázaton öt ország vett részt. A harcjárművek a szlovák nehézgépesített dandár gerincét alkotják majd, melynek létrehozására kötelezte magát az ország a szövetségeseinél.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »