Szlovák klubbal bővülhet az EBEL mezőnye

Szlovák klubbal bővülhet az EBEL mezőnye

Sajtóhírek szerint a Bratislava Capitals csapatával bővül a következő szezontól az osztrák bázisú EBEL mezőnye. A szlovák második ligában szereplő klub mellett felmerült a DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda neve is lehetséges újoncként, de a szlovén Olimpija Ljubljanát is az egyik esélyesként említették.

A másodligás Bratislava Capitals már korábban jelezte a SZĽH (Szlovák Jégkorongszövetség) felé, hogy a 2020-2021-es idénytől az osztrák jégkorongligában szeretne indulni. Hétfőn a szövetség rábólintott a távozásra, a pozsonyiak ezzel elkezdhették a hivatalos tárgyalást az EBEL vezetőivel.

Az osztrákok azért szeretnék bővíteni a bajnokságot, mert a horvát Medveščak Zagreb tavalyi pénzügyi csődje után tizenegyre csökkent a liga létszáma. A nyolc osztrák mellett egy cseh (Znojmo), egy olasz – dél-tiroli – (Bozen) és egy magyar (Fehérvár AV19) klub küzdenek a nemzetközinek nevezhető Erste Bank Eishockey Ligában.

Hírdetés

Christian Feichtinger, az EBEL ügyvezető igazgatója a Kleine Zeitung nevű osztrák napilap csütörtöki számában nyilatkozott arról, hogy a pozsonyiak és három másik alakulat közül választják ki majd, hogy ki csatlakozhat a tizenegyes mezőnyhöz. A DVTK és a MAC már a második éve a szlovák Tipsport Ligában játszanak, az Olimpija Ljubljana pedig az EBEL másodosztályának számító Alpesi Ligában. Más források arról is írtak, hogy a magyar bajnokságban szereplő Ferencvárost is szóba hozták jelöltként. Feichtinger szerint rengeteg elvárásnak kell megfelelnie a Bratislava Capitalsnak, utána mind a tizenegy klubnak igennel kell szavaznia a bővítésre. Arról nem számolt be az osztrák sportvezető, hogy mikor döntenek a tizenkettedik csapat kilétéről.

A pletykák szerint a szlovák második ligát (Slovenská hokejová liga) vezető együttessel bővítik az EBEL-t, amivel az osztrákok új piac felé akarnak nyitni, miután elveszítették a szlovén és a horvát, valamint kis híján a cseh piacot is. Épp ezért a nyilatkozatot sokan csak marketingfogásnak tekintik, és valójában egyetlen valódi érdeklődőről beszélhetünk. Ezt témasztja alá az a tény is, hogy a diósgyőriek és a budapestiek hároméves szerződést kötöttek a Tipsport Ligával.

Ha a Bratislava Capitals megnyeri a szlovák második ligát, akkor is az EBEL-ben folytatja, annak ellenére, hogy a következő idénytől a szlovák élvonalt is kibővítik. A jelenlegi tizenhárom gárdához csatlakozna a másodliga bajnoka, ha viszont a pozsonyi klub győz, akkor a döntő vesztese jut fel a Tipsport Ligába.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »