Szlovák-cseh külügyminiszteri találkozó: a migrációt európai szinten kell megoldani

Szlovák-cseh külügyminiszteri találkozó: a migrációt európai szinten kell megoldani

A migrációs probléma megoldását európai szinten kell keresni, azon országokkal való együttműködés alapján, amelyek forrásai, illetve célpontjai ennek a mozgásnak – jelentette ki Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter hétfőn Prágában, miután cseh kollégájával Jan Lipavskýval tárgyalt. Káčer szerint a visszafogadási szerződések jelenlegi rendszere elavult, újra van szükség.

A két külügyminiszter azután találkozott, hogy Csehország csütörtöktől a növekvő illegális migrációra hivatkozva bevezette a cseh-szlovák határ ellenőrzését. Prága döntése eltérő reagálásokat váltott ki Szlovákiában. Míg Eduard Heger kormányfő bírálta a cseh lépést, addig Roman Mikulec belügyminiszter kijelentette, hogy tiszteletben tartja azt.

A problémák forrásai nem a csehek és a szlovákok. A probléma forrása a schengeni határokon keresztül zajló illegális migráció”

– mutatott rá a szlovák diplomácia irányítója. Leszögezte, hogy európai megoldást kell keresni.

Hírdetés

Ez azon országokkal való együttműködést jelent, amelyek a probléma forrásai, illetve amelyek a migráció célpontjai. És természetesen azokkal az országokkal, amelyek a külső schengeni határ mindkét oldalán vannak”

– mondta Káčer újságíróknak. A lehetséges intézkedések közül a vízumkötelezettségek egységesítését, valamint a Frontex, az Európai Unió határügynöksége tevékenységének hatékonyabbá tételét említette.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter szerint Csehországnak azért kellett bevezetnie az ideiglenes, egyelőre tíznapos határellenőrzéseket, mert a szlovák fél nem volt képes teljesíteni a visszafogadási szerződésből rá eső részt, azaz visszaengedni a területéről Csehországba érkezett migránsokat.

Rastislav Káčer elismerte, hogy Szlovákia nem éppen példásan teljesített e téren, és kijelentette, hogy a visszafogadási szerződések rendszere elavult, mert még a schengeni övezet megalakulása előtt jött létre. A miniszter úgy vélte: a kulcsfontosságú problémát a külső schengeni határok védelme jelenti.

Jan Lipavský szerint Csehország Németországgal szemben teljesíti a visszafogadási szerződésből rá háruló kötelezettségeket, s ezért az utóbbi időben „bizonyos nyomásnak van kitéve”. A cseh diplomácia vezetője is egyetértett azzal a véleménnyel, hogy a migrációs problémára olyan európai megoldást kell találni, amely lehetővé teszi a szabad mozgást biztosító schengeni övezet működését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »