Szlovák állampolgárság: Mennyi az annyi?

Szlovák állampolgárság: Mennyi az annyi?

2010-ben, az akkori Fico-kormány egyik utolsó trucckezdeményezésének erdményeként módosult az állampolgárságról szóló törvény.

Ennek lényege, hogy azok a szlovákiai polgárok, akik menet közben megszerzik egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszítik a szlovák állampolgárságukat. Mint ismeretes, ezt elsősorban a felvidéki magyarok ellen hozták, akik számára Magyarország törvényes lehetőséget biztosított a magyar állampolgárság megszerzésére, amennyiben ezt kérik.

A kettős állampolgárság “intézménye” az EU-ban is létező lehetőség, egyebek mellett Spanyolország, Románia, Portugália és más tagállamok is jogrendjükbe iktatták.

Hírdetés

Paradox módon Szlovákiában nem az itt élő magyarok lettek elsősorban a szenvedő alanyai ennek az – egyébként alkotmányellenes – törvénymódosításnak, hanem azok a szlovákok, akik cseh (918), német (890), osztrák (583), brit (403), amerikai (192) stb. állampolgárok lettek. A magyar állampolgárság megszerzésével 139-en vesztették el a szlovákot.

Jelenleg 3836 olyan személy ismert, akik elveszítették a szlovák állampolgárságukat. Időközben enyhítettek a törvény “szigorán” és bizonyos esetekben lehetővé vált a szlovák állampolgárság visszaigénylése. Ezzel sokan éltek is, 1199-an nyújtották be ezirányú kérvényüket, közülük 1136-an már visszakapták a szlovák állampolgárságot.

Az idén márciusban második olvasatba került egy olyan módosító javaslat, amely tovább enyhítene ezen a trucctörvényen, de továbbra sem számolja fel alkotmánysértő voltát, az állampolgárságuktól megfosztott szlovákiai magyarokra pedig, amennyiben csak érzelmi alapon vették fel a magyar állampolgárságot nem vonatkozik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »