Szkripal-ügy – Újabb orosz diplomaták akkreditációját vonták vissza

Szkripal-ügy – Újabb orosz diplomaták akkreditációját vonták vissza

BRÜSSZEL. A NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig az eddigi harminc helyett húsz főben maximálták – jelentette be kedden Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Stoltenberg arról számolt be, hogy a moszkvai vezetésnek tulajdonított merénylet miatt emellett elutasították három orosz diplomata függőben lévő akkreditációját.    

"Ez világos üzenetet küld Oroszországnak, hogy elfogadhatatlan és veszélyes magatartásának ára és következménye van" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a NATO-tagok egységesen támogatták a mostani döntést. Mint mondta, a lépés arányos, jogszerű és tükrözi a szövetségesek súlyos biztonsági aggályait.    

A főtitkár kiemelte, a szövetség fennállása óta ez volt az első eset, hogy idegmérget vetettek be valamely NATO-tagállam területén, és mélységes aggodalmát fejezte ki a Szkripal-ügy miatt, amelyre válaszul elmondása szerint a katonai szervezet több mint huszonöt tagja és partnere legalább 140 orosz diplomatát utasított ki.    

Stoltenberg ugyanakkor aláhúzta: a döntés nem változtat a NATO Oroszország-politikáján, továbbra is nyitottak a párbeszédre, a NATO-Oroszország Tanács következő ülésének előkészítésére is.    

Számos európai kormány, az Egyesült Államok, illetve Kanada is bejelentette hétfőn, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki megtorlásul a Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya ellen idegméreggel elkövetett angliai merényletre.    

Moszkva határozott tiltakozását fejezte ki emiatt, és szimmetrikus ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Írország is kiutasít egy orosz diplomatát, Luxemburg viszont nem

Írország is kiutasít egy orosz diplomatát válaszul a Nagy-Britannia által Oroszországnak tulajdonított angliai mérgezéses támadásra – közölte kedden Simon Coveney ír külügyminiszter. Luxemburgi kollégája, Jean Asselborn viszont azt jelentette be, hogy kormánya nem utasít ki diplomatákat, de szolidáris az Egyesült Királysággal.

Hírdetés

Írországban "a külügyminisztérium illetékese találkozott az Oroszországi Föderáció nagykövetével, és tájékoztatta, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény értelmében diplomáciai képviselete egy tagjának az akkreditációja megszűnik" – áll Coveney közleményében.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kedden a Wort című helyi napilapnak nyilatkozva közölte, hogy Luxemburg nem utasít ki orosz diplomatákat. A külügyminisztérium azonban szintén szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal – tette hozzá a napilap.

Moldovából három orosz diplomatát utasítanak ki, az elnök tiltakozik

Moldova három orosz diplomata kiutasításáról döntött kedden. A chisinaui külügyminisztérium honlapján az intézkedést az Egyesült Királysággal való szolidaritással indokolta.    

Moldova oroszbarát elnöke, Igor Dodon az Európa-párti chisinaui kormánnyal szembehelyezkedve oroszellenes provokációnak nevezte a diplomaták kiutasítását. Egyúttal hangsúlyozta: Moldovának semmiféle olyan szövetségesi kötelezettsége nincs Nagy-Britanniával vagy más NATO-tagállammal szemben, amely ilyen lépéseket indokolna.

Ausztrália is kiutasít két orosz diplomatát

Csatlakozva a nyugati országokhoz Ausztrália is bejelentette kedden, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasít két orosz diplomatát, akik feltehetően hírszerző tisztek.

Malcom Turnbull ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy hét napjuk van az ország elhagyására. "Az Egyesült Királysággal és más szövetségesekkel és partnerekkel együtt Ausztrália is válaszlépéseket tesz a közelmúltban Salisburyben elkövetett idegméreg-támadásra" – áll Turnbull közleményében, amely szerint az ausztrál hatóságok két orosz diplomatáról derítették ki, hogy hírszerző tisztek, ezért a bécsi konvenciókkal összhangban a státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt kiutasítják őket. Turnbull szerint az idegméreg-támadás része az Oroszország által elkövetett átgondolatlan és szándékos cselekedetek sorozatának, amelyek a nemzetközi biztonságot egyre jobban fenyegető veszéllyé válnak.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. Moszkva ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati államok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Hétfőn számos európai kormány, az Egyesült Államok, illetve Kanada is bejelentette, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki megtorlásul a Szkripal elleni merénylet miatt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »