Szkripal-ügy: Szlovákia visszahívja moszkvai nagykövetét. Orosz diplomatákat viszont nem utasít ki

Szkripal-ügy: Szlovákia visszahívja moszkvai nagykövetét. Orosz diplomatákat viszont nem utasít ki

Lajčák szerint a diplomaták esetleges kiutasításának kérdése politikai ügy.

Már az Unió 18 országa állt ki Nagy-Britannia mellett, és döntött arról, hogy a Szkripal-ügy miatti (erről bővebben itt és itt írtunk) szolidaritásból orosz diplomatákat utasít ki. Szlovákia csendben maradt, amit Andrej Kiska államfő kritizált, a kérdést pedig  felvetette a a Biztonsági Tanács szerdai ülésén.

Ezt követően Miroslav Lajčák külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy Szlovákia határozatlan időre hazarendeli moszkvai nagykövetét, a helyzet későbbi alakulásától függően pedig további lépéseket helyezett kilátásba. Lajčák jelezte azt is, hogy a diplomaták esetleges kiutasításának kérdése politikai ügy.

Fico és az SNS ellenzi

Az SNS és Robert Fico ellenzi az orosz diplomaták kiutasítását, bár a V4-ek ezt mind megtették. Lajčák szerint Szlovákia már határozottan elítélte Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya elleni vegyi fegyveres támadást. Szlovákia továbbá támogatta hét orosz diplomata kiutasítását is a NATO főhadiszállásáról.

Hírdetés

– nyilatkozta.

Lajčák a mai nap folyamán további egyeztetéseket folytat a szlovákiai titkosszolgálatokkal. A kérdésre, hogy mikor születik döntés az orosz diplomaták esetleges kiutasításáról, tartózkodóan fogalmazott és nem adott erre vonatkozóan semmilyen időhatárt.

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »