Szkripal-ügy: Szlovákia vélhetően nem csatlakozik a többi uniós tagországhoz

POZSONY. Szlovákiának meg kellene őriznie saját külpolitikáját a Novicsok nevű vegyi anyag nagy-britanniai felhasználásának ügyében – fejtette ki Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt követően, hogy több európai uniós tagállam is orosz diplomatákat utasított ki a Szkripal-ügy kapcsán.

„Őrizzük meg józan eszünket és saját külpolitikánkat. Mi nem tartomány vagyunk, hanem egy önálló állam!” – jelentette ki Andrej Danko házelnök, a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Szlovákia egyelőre nem csatlakozott más európai uniós tagállamokhoz, s a parlament elnöke üdvözölte a szlovák külügyminisztérium hozzáállását.

„Értékelem, hogy egyike vagyunk annak a 12 álamnak, akik komoly elemzésnek vetik alá a helyzetet, ahogy azt is, hogy nem teremtettünk hurrá hangulatot, amelynek útját egyes országok anélkül választottak, hogy érvekkel és bizonyítékokkal rendelkeznének azt illetően, hogy mi is történt az Egyesült Királyságban. Nem szerencsés megoldás, hogy más országok annak alapján ítéljenek meg minket, hogy hány diplomatát utasítunk ki” – konstatálta Danko.

Hírdetés

Danko Az Egyesült Királyság az Európai Unióval (EU) szembeni kötelezettségeire is rámutatott. „Nagy-Britannia sem volt velünk szolidáris, s ezt tudatosítani kell. Levetett minket a fedélzetről az EU-n belül, s változatlanul sok teljesítendő házi feladata van” – mondta.

Az egykori kettős ügynök, Szergej Szkripalra és lányára, Julijára 2018. március 4-én ismeretlen elkövetők támadtak, akik London szerint akciójuk során a Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok nevű ideggázt használták. Mindkettejüket eszméletlenül találták a Salisbury bevásárlóközpont előtt, s az állapotuk továbbra is válságos.

Az ügyre való reakcióként európai uniós tagországok, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Ukrajna, valamint további néhány európai állam több mint 140 orosz diplomatákat utasított ki. Moszkva tagadja, hogy az ügyért felelősség terhelné, s Nagy-Britannia oroszellenes propagandával vádolja.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »