Szívszorítóan olvad a jegesmedve az olimpiai parkban, de ez álcának tűnik

Szívszorítóan olvad a jegesmedve az olimpiai parkban, de ez álcának tűnik

A jégszigeten álló jegesmedve képét egyesítve próbálnak az érzelmekre hatni a kangnungi olimpiai park egyik pontján, számos szponzor üzlete, valamint az éttermek, kiszolgálóegységek mellett. Kissé bizarr és figyelemfelkeltő látvány a hóból faragott, folyamatosan olvadó állat, amelyet, ahogy tapasztaltam, minden nap újraformálnak.

A mögötte lévő kiállítótérben nem meglepő módon a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet, megjelenítve például, hogy az itteni jégcsarnokokat milyen ügyesen igazították a trendekhez, üzemeltetésükhöz a nap és a szél energiáját is felhasználva.

Mindez szép és jó – lenne, ha a téli olimpia más területein is ez a szemlélet uralkodna. Ám sajnos – ha nem is homlokegyenest –, de ennek az ellenkezőjét tapasztaltam. Például műanyag és egyszerhasználhatós eszközök garmadával találkozom, amelyekkel folyamatosan telnek meg a szemetesek. Utóbbiakból piros és szürke fajta van, ám egyáltalán nem egyértelmű, hogy mit hova kell dobni, hogy újrahasznosuljon, s kétlem, hogy valaki később kiválogatja őket.

Ha pedig mondjuk vásárol az ember valamit, a legtöbbször kérés nélkül bezacskózzák, egyes shoppingoló látogatókon olykor három szatyor is lóg. Ez leginkább a Visának jó, amely cég logójával díszített, különboző méretű zacskókba lehet csak pakolni. Sőt, a NOB-bal kötött főszponzori szerződésükkel azt a szánalmas eredményt is elérték, hogy csak az általuk gyártott bankkártyákkal lehet fizetni az ötkarikás létesítmények környékén.

Pedig a NOB-nak külön fenntarthatósági stratégiája is van. Ám mire az célt ér, elég sok hójegesmedve az enyészeté lesz…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »