Szívből megélt magyarság és hamisítatlan hangulat a Jurtanapok második napján – VIDEÓKKAL, KÉPEKKEL

Szívből megélt magyarság és hamisítatlan hangulat a Jurtanapok második napján – VIDEÓKKAL, KÉPEKKEL

Igazi hamisítatlan hagyományőrző hangulatban telik az Alsószeli Jurtanapok kulturális fesztivál és nyári szabadegyetem második napja. Az emberek örvendeznek a találkozásnak, a csemeték élvezik a Gyerekudvar adta lehetőségeket, pörög a körhinta, zakatol a ládaderbi. A lovasbemutató a régmúlt dicsőségére, őseink tiszteletére valósult meg. A kemencében sült jurtanapi lepények pedig az idén is kihagyhatatlanok

Rengetegen sétálgatnak az alsószeli Laposon a Jurtanapok második napján, szombaton is. A pénteki nap összegzéseként a szervezők elmondták, legalább annyian látogattak ki a Jurtanapokra, mint a korábbi években, az árusok és a kézművesek azonban forgalomcsökkenésről számolnak be.

Hogy a nagyszínpad körül kialakított sétáló utcában se legyen lapos a hangulat, már péntek este az Agyagbanda szórakoztatta hamisítatlan élőzenével a publikumot. A bandára jellemző, ha észreveszik, hogy valaki figyeli, vagy megszólítja őket, akkor azonnal muzsikálni kezdenek. Az Agyagbanda muzsikája a Jurtanapok hangulatának szerves részét képezi évtizedek óta, ők azok, akik igazán értenek ahhoz, amit csinálnak. Szívből és jókedvvel zenélnek.

Jó a hangulat a Jurtanapok konyhájában is, ottjártunkkor épp a Sajó banda örömzenélt a konyhában dolgozóknak. Francisti Böbike, a konyha „főnöke”, az élelmezési szervező elmondja, négyszáz kiló lisztet rendeltek összesen az idei Jurtanapokra, szombat este tart majd egy összesítést arról, körülbelül mennyi lepényt süthettek meg az asszonyok.

Hírdetés

A lepénysütők között Puskás Gita néni az, aki már a kezdetektől fogva, tizenhat éve műveli a tudományt. Egy pillanatra sem hagyja el a kemencék környékét. Riporterünknek azt is elárulta, melyik lepény az ő személyes kedvence. A jurtanapi lepény kihagyhatatlan, érezni kell, ahogy a sós vagy édes ízek egy mennyei gasztronómiai harmóniává állnak össze a szájban.

A családok, a szülők is felhőtlenül szórakoznak, a gyerekek mindent megtalálnak a Gyerekudvarban, mi szem szájnak ingere. Idén is a kosárkörhinta és a ládaderbi a gyerekek kedvence, Szabados Kati nénit, a Gyermekudvar vezetőjét pedig épp akkor látjuk, amikor a végeláthatatlan festővásznat cseréli.

Szombaton, kora délután, a felvonulás után Nagypál Mária, a Kecskemétről érkező drámapedagógus tartott mesefoglalkozást a kisiskolásoknak. A Jurtanapokon vendégként járt először pár évvel ezelőtt, idén pedig már előadóként tért vissza. A gyerekekkel a beszédtechnikai gyakorlatok után a Kis Gömböc mesét dolgozták és építették föl, közösen.

A Jurtanapokra szerte a vidékről érkeznek látogatók, olyan, mintha mindenki, akinek fontos a magyarság és a hagyományok megélése összegyűlne az alsószeli Lapos kis öblében, völgyében. Azért jönnek, hogy megéljék a magyar identitást, közösségben érezzék át, hogy ápolni kell a magyar nyelvet és hagyományokat. Erről beszél portálunknak a mátyusföldi Pálenik Lelkes Mária, Pálenik Béla és Tóth László. A Vermes törzs lovasbemutatóját egy kész csodaként, a magyar múlt megelevenedéseként élték meg.

A szombati napon a vadászházban a Sajó banda húzza majd a talpalávalót a táncházhoz, a nagyszínpadon pedig Palya Bea és Zenekara tart koncertet. Az esti vigadalomért a Retrock Party Band lesz a felelős. Vasárnap reggelre a Laposnak teljesen rendben kell lennie a fesztiválozók éjszakai hangulata után, mivel a nap a tradíciókhoz híven ökumenikus istentisztelettel kezdődik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »