Szirtek és tátongó szakadékok között: így néz ki a világ egyik legveszélyesebb közútja

Szirtek és tátongó szakadékok között: így néz ki a világ egyik legveszélyesebb közútja

India egyik legszebb és a világ talán legveszélyesebb útszakasza, a Pangi via Kishtwar, Dzsammu és Kasmír tartományokon halad keresztül, és összeköti az Isten háta mögötti Pangi völgy két tartományát a Himalája hegyvonulatainak nyugati részében.

 

A Pangi völgy. Forrás: BBC.com

 

Ezt az utat többnyire akkor használják, amikor a másik megszokott – érthető módon közkedveltebb – útvonalat például egy havazás lezárják.

 

A Pangi via Kishtwar út a szakadékok menétn kígyózik 52 kilométeren keresztül, és a legtöbb esetben épp csak annyira széles, hogy egy autó elférjen rajta, mégis számos bátor buszsofőr és teherautó-vezető  használja a nem ijedősöknek való útszakaszt. Ha két autó szembetalálkozik, az egyiknek akár több száz métert kell tolatnia ahhoz, hogy egy kellően széles helyen félreálljon, és elengedje szembejövő társát.

 

Kishtwar, Kasmír tartomány. Úton, útfélen. Forrás: BBC

 

Az utazás viszontagságain adott esetben a szélsőségesen változékony időjárás is ronthat. Az utat latyakossá és csúszóssá teheti az eső, és a sűrű köd vagy a hirtelen jött havazás a biztonságos zónáig tartó 52 kilométeres szakaszt hajmeresztő 8 órás kalandtúrává változtatja.

 

Forrás: BBC.com

 

A helyiek számára az élet nem könnyű. Fő megélhetési forrásuk az állattartás, de saját sört és röviditalokat is készítenek, tehát a túlélés feltételei adottak. Télen azonban, mikor a völgyet elnyeli a hó, gyakorlatilag megszűnnek létezni a külvilág számára. Az itt lakóknak szükség esetén két órába telik orvosi segítséget kérni, bár a kormány részéről ígéretet kaptak egy mentőhelikopter bebiztosítására, amely részben megoldaná az ellátás problémáját.

 

Az élet a Pangi Völgyben nem egyszerű, a helyiek azonban jól alkalmazkodtak. Igaz, az internet hiánya számukra a legkisebb gond. Forás: BBC.com

 

A legenda úgy tartja, hogy a Pangi völgyet egykor Chamba város mogul hódítók elől menekülő nemesi családjai népesítették be, akik gyermekeiket és asszonyaikat küldték a völgybe, hogy békében és biztonságban éljenek. Egy másik legenda szerint Chamba királya bűnözőket és gyilkosokat száműzött a nehezen megközelíthető völgybe. A völgy lényegében azóta is megtartotta elszigetelt jellegét, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ott élő közösség magára van utalva.

 

BBC

Borítókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »