Szirt városából hanyatt-homlok menekülnek a dzsihadisták

A líbiai egységkormányt támogató fegyveresek elfoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet legfontosabb észak-afrikai támaszpontjának, Szirt városának a kikötőjét.

Mohamed al-Gaszri tábornok, katonai szóvivő a hírt bejelentve megerősítette azt is, hogy külföldi katonai tanácsadók, köztük britek és amerikaiak segítik a város ellen harcoló, jórészt Miszrátából érkezett milicistákat.

A tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy – hírszerzési adatok szerint – a helyi vezetői elmenekültek a sivatagba. Abból az irányból a város nincs bekerítve.

A dzsihadisták zöme Szirtben maradt, és a város központjában folytatja a harcot. A kikötő öt kilométerre van a központtól.

Sajtóforrások arról értesültek, hogy a házról házra előrenyomuló milicisták hátrakötött kezű, fejbe lőtt iszlamistákat találtak az egyik visszafoglalt katonai barakkban. Legalább hat holttest volt ott, és valószínűleg azért végezték ki őket, mert szökni akartak.

A sajtó úgy tudja, hogy a szélsőségesek egy konferenciaközpontban vonták össze fő erőiket, de a harc már az utolsó fázisában van.

Az Iszlám Állam „tartalékfővárosának” szánt Szirt elleni támadás május elején kezdődött.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »