Szíriai béketárgyalások kezdődtek Bécsben az ENSZ közvetítésével

Megkezdődtek Bécsben az ENSZ közvetítésével zajló szíriai béketárgyalások.

„A tanácskozás jó légkörben zajlott” – mondta szűkszavú nyilatkozatában a szíriai kormányt képviselő Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet, amikor elhagyta a világszervezet bécsi irodakomplexumát. Dzsafari az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Staffan de Misturával tárgyalt. Nem sokkal korábban érkezett meg az egyeztetések helyszínére az ellenzéki delegáció, s megfigyelők szerint nem volt jele annak, hogy a szembenálló felek találkoztak volna.

A tárgyalási forduló pénteken ér véget. Az ENSZ égisze alatt folytatott korábbi, de Mistura közvetítésével zajlott egyeztetések sorra kudarcot vallottak, miközben az Oroszország és Irán által támogatott damaszkuszi rezsim jelentős területeket foglalt vissza 2015 óta a felkelőktől.

Staffan de Mistura szerdán még arról beszélt, hogy kritikus szakaszba érnek a béketárgyalások.

Hírdetés

A szíriai konfliktus rendezéséről két tárgyalási folyamat is zajlik párhuzamosan: az egyik az ENSZ égisze alatt, míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével. Oroszország, Irán és Törökország kezdeményezésére január 29-30-án Szocsiban tartanak Szíria-konferenciát. Ez utóbbit nyugati megfigyelők bizalmatlanul szemlélik.

A nap folyamán rendőrségi adatok szerint mintegy 200-an tüntettek a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia zászlóit lengetve a tárgyalásoknak otthont adó épületegyüttes közelében. Az aktivisták mindenek előtt azt követelték a „demokratikus államoktól”, hogy ítéljék el Törökország „népírtó invázióját” az észak-szíriai Afrín térségében.

Külföld MTI Ötezren menekültek el otthonukból a szíriai Afrínban A török szárazföldi egységek vasárnap hatoltak be a városba.

Törökország a hét végén indított Olajág hadművelettel új frontot nyitott a YPG által uralt szíriai régió ellen a 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban.

Külföld MTI Erdogan az amerikai katonák kivonását kérte az észak-szíriai Manbídzsból A török külügyminiszter újabb katonai akciókat helyezett kilátásba a kurd egységekkel szemben.

Támadást indított az Iszlám Állam a szír kormányerők állásai ellen Deir-ez-ZórbanTámadást indítottak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai a kormányerők állásai ellen a Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban található el-Majádín és Szálhíje városok közötti szakaszon, a támadásokban a kormányerők legalább 18 tagja és 15 dzsihadista életét vesztette – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).A dzsihadisták öngyilkos robbantásos merényletekkel és robbanószerrel megpakolt autókkal indították meg támadásukat a kormányerők állásai ellen a két város közötti mintegy 32 kilométeres szakaszon. Ezt követően heves harcok bontakoztak ki a szélsőségesek és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők között.Az Iszlám Állam ezzel szemben mindössze annyit közölt a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül, hogy harcosai „nagyszabású támadást indítottak Abu-Kemál északi és nyugati részénél”. A hír hitelességét eddig senki sem erősítette meg. A szintén Deir-ez-Zór tartománybeli, a szíriai-iraki határ közelében fekvő város a radikális iszlamisták egyik utolsó kelet-szíriai fellegvára volt, mielőtt a kormányerők tavaly november közepén visszafoglalták.Az OSDH emellett beszámolt arról, hogy legalább 13 civil, köztük hét nő életét vesztette feltehetőleg a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik légitámadásában, amelyet a dzsihadisták uralta as-Safah ellen hajtottak végre Deir-ez-Zór tartományban. A szíriai állami média 15 halottról tájékoztatott a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.Heves összecsapások zajlanak a két fél között az északnyugat-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban is. A harcok során a radikális iszlamisták elfoglaltak két települést Aleppó tartományban, közelebb kerülve a térséget az ország déli és középső részével összekötő egyetlen autópálya felé. Az Idlíb tartománybeli Szindzsár térségében a dzsihadisták a kormányerők öt tagját megölték, több tagját pedig foglyul ejtették az Aamák szerint. A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint a hadsereg legalább tucatnyi tagja vesztette életét a harcokban a két tartományban.A londoni székhelyű civil szervezet szerint a szélsőségesek egyre inkább kiterjesztik a középnyugat-szíriai Hama és az említett Aleppó, illetve Idlíb tartomány határán található “enklávéjuk” területét, jelenleg mintegy 80 települést uralva a térségben.Habár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartják Nyugat- és Kelet-Szíria mellett Észak-Irak főként lakatlan sivatagi területeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »