Szíria "törvénytelen államnak" minősítette az Egyesült Államokat

“Latorállamnak és törvényen kívülinek” minősítette szerdán Szíria az Egyesült Államokat azután, hogy médiabeszámolók szerint Donald Trump amerikai elnök az előző nap felfedte: meg akarta öletni Bassár el-Aszad szíriai elnököt 2017-ben.

Trump kedden közölte, hogy meg akarta öletni Aszadot, de akkori védelmi minisztere, Jim Mattis kifogásolta a műveletet. Trump és Mattis kapcsolata később megromlott, aminek következtében az utóbbi 2018-ban lemondott tisztségéről.

A SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi forrást idézve szerdai beszámolójában úgy fogalmazott: Trump megjegyzései bebizonyították, hogy “ez az (amerikai) vezetés lator és törvénytelen, és ugyanazt a gyilkos és likvidáló módszert követi, amelyet a terrorszervezetek alkalmaznak”. A forrás hozzátette: Trump kijelentése egyértelműen rámutat arra, hogy “miképpen csökkent az amerikai kormányzat politikusai magatartásának minősége”.

Hírdetés

A szíriai elnököt a nemzetközi közösségben azzal vádolják, hogy szíriaiak ezreit ölette meg, és tiltott fegyvereket vetett be a polgárháború 2011-es kitörése óta.

A dpa német hírügynökség megjegyezte: Trump keddi kijelentései szöges ellentétben állnak 2019-es nyilatkozataival. Az amerikai elnök akkoriban szigorúan visszautasította a The Washinton Post című napilap egyik tudósítójának könyvében szereplő bekezdést, amely a szíriai vezető elleni lehetséges amerikai merényletekről szólt.

“Még csak szóba sem került” egy lehetséges támadás

– mondta Trump akkor.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »