Szír és orosz gépek bombázzák Aleppót

Szír és orosz gépek bombázzák Aleppót

Szíriai és orosz gépek intenzíven bombázták pénteken Aleppó lázadók kezén lévő negyedeid, miután előző nap Damaszkusz bejelentette, hogy nagyszabású offenzívát indít a nagyvárosban az ellenzéki fegyveresek kiszorítására.

A szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jelentette, hogy Aleppóban legalább harminc légitámadás történt az éjszaka folyamán és péntek reggel.

Több tucat sebesült

A lázadók kezén lévő Fardusz városnegyedben legkevesebb három ember életét oltották ki, a sebesültek száma pedig több tucatra tehető. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint tartani lehet attól, hogy nőni fog az áldozatok száma, mert sokan vannak még a lebombázott épületek romjai alatt.

A szíriai gépek hordóbombákat dobnak le, míg az orosz gépek légicsapásokat mérnek ezekre a negyedekre – mondta a londoni székhelyű szervezet vezetője.

Az AFP helyszíni tudósítója jelentette, hogy a légicsapásokban megrongálódott a Szíriai Polgári Védelem nevű, „fehérsisakosoknak” is nevezett csoport két központja.

Nagyszabású offenzívába kezdtek

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú szíriai katonai illetékes megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy a hadsereg elkezdte Aleppóban a felderítési hadműveletet, a bombázást és a tüzérségi támadásokat. Úgy fogalmazott, hogy „a harcok órákig, de akár napokig is eltarthatnak, mielőtt megkezdődik a szárazföldi hadművelet, és ennek időzítése a légicsapások eredményétől és a helyszíni helyzettől függ”.

A szíriai hadsereg csütörtök este jelentette be, hogy új, nagyszabású offenzívát kezd Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen. A hadsereg felszólította a civileket, hogy kerüljék el a városnak azokat a részeit, ahol lázadók, damaszkuszi szóhasználattal élve, „terroristák” tartózkodnak. A hadsereg emellett azt állította, hogy kiléptetési pontokat állított fel azoknak a civileknek és lázadóknak, akik el akarják hagyni Aleppót.

Háromszázezernél is több halott

A legutóbbi, orosz–amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünetet Damaszkusz hétfőn este felmondta. Helyszíni jelentések szerint ezt követően újraindultak a légicsapások az évek óta zajló harcokban teljesen rommá lőtt Aleppóban és környékén. Közben John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elmúlt napokban többször tárgyalt a tűzszünet helyreállításáról, de egyelőre hasztalan.

A szíriai polgárháború öt évében eddig 300 ezernél több ember halt meg, és az országban súlyos humanitárius válság van.

Az OSDH internetes oldalán felhívta pénteken a figyelmet arra, hogy pont két évvel ezelőtt, 2014. szeptember 23-án kezdődött meg az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció beavatkozása Szíriában. A szervezet összesítése szerint a katonai szövetség légicsapásaiban 6213 ember halt meg, közülük 611 civil volt, beleértve 163 gyereket és 90 nőt. A többi áldozat az Iszlám Állam és Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Nuszra Front) dzsihadista szervezet, illetve a hadsereg vagy a vele szövetséges csoportok fegyverese volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »