Szinyei Merse Pál halálának 100. évfordulójára emlékeztek Jernyén

Szinyei Merse Pál halálának 100. évfordulójára emlékeztek Jernyén

Szinyei Merse Pál világhírű magyar festő halálának századik évfordulójára emlékeztek július 15-én Jernyén, ahol a művész 1920-ban örök nyugalomra tért. 

Jernye község és a Jernyei Települési Könyvtár szervezésében megvalósuló megemlékezés a festő sírjánál kezdődött, ahol Florián Giňa Jernye község polgármestere, dr. Hetey Ágota Magyarország kassai főkonzulja, Dr. Bajza Szinyei Merse Anna művészettörténész, aki Szinyei Merse Pál dédunokája, Bodnár Krisztián, a magyarországi Szirmabesenyő polgármestere, Győrfi Lászlóné a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, a Magyar Nemzeti Galéria képviselői, valamint a környező települések polgármesterei helyezték el az emlékezés virágait.

Hírdetés

A programpont a magyar himnusz eléneklésével zárult, ami után a megemlékező közönség átvonult a jernyei Szinyei Merse kastélyba.

A kastély épületében működő könyvtár vezetője, Mária Dobrovičová ismertette Szinyei Merse Pál életútját, amelyből kiderült, hogy Szinyei bár bejárta Európát, Jernyére mindig hazatért. A rendezvényen Dr. Bajza Szinyei Merse Annán kívül jelen volt a száz éve elhunyt művész több leszármazottja, ükunokái, szépunokái. Az Eperjesi Kerületi Múzeum munkatársa Szinyei más művészekre gyakorolt hatásáról tartott előadást. Florián Giňa polgármester úr pohárköszöntője után a jelenlévőknek lehetősége nyílt a kastélyban állandó jelleggel működő, másolatokból és replikákból álló kiállítást megtekinteni. A rendezvény állófogadással zárult.

A túlnyomórészt szlovák nemzetiségűek által lakott Jernye községnek rendkívüli jelentőségű a híres magyar festő, Szinyei Merse Pál emlékének és kultuszának megőrzése. A temetőben található családi sírhely, az abban lévő tölgyfa kereszt, a barokk stílusú kastély és a Szinyei kúria állapotának megőrzésére törekednek, hogy a következő nemzedékek és a községbe látogatók is méltó körülmények között ismerhessék meg Szinyei munkásságát, örökségét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »