Szinte teljesen megtisztították a dzsihadistáktól Manbidzs városát

Szinte teljesen megtisztították a dzsihadistáktól Manbidzs városát

Szinte teljesen megtisztították a dzsihadistáktól Manbidzs városát, ami azért jelentős győzelem, mert ez volt az utolsó olyan város a szíriai-török határ térségében, amely még a dzsihadisták kezén volt.

A szíriai ellenzéki erők amerikai támogatással, két hónapig tartó harcok után “szinte teljesen” visszafoglalták az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettől az észak-szíriai Manbidzs városát – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező londoni székhelyű szervezet közlése szerint a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd koalíció elfoglalta Manbidzsot, de átfésüli a belvárost a még ottmaradt dzsihadisták után kutatva.

Egy katonai szóvivő azt mondta, hogy még folytatódnak a harcok, de a város mintegy 90 százalékát már megtisztították az Iszlám Állam harcosaitól.

Az SDF amerikai légi támogatással két hónapja, május 31-én indított offenzívát az Aleppó tartományban lévő Manbidzs visszafoglalására. Ez volt az utolsó olyan város a szíriai-török határ térségében, amely még a dzsihadisták kezén volt. Az SDF az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával először kifüstölte őket a környékbeli kisebb településekről, majd június 23-án behatolt a városba.

Manbidzs visszafoglalásával az SDF elvágja a török határtól az Eufráteszig, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az Iszlám Állam utánpótlásának biztosítása, illetve fegyvereseik mozgatása.

Az Iszlám Állam 2014. június 29-én kiáltotta ki a kalifátust, amelynek területe Szíria, valamint Irak északi és középső részeire terjed ki.

“Hőtérkép” jelent meg az Iszlám Állam terjeszkedéséről

Az Iszlám Állam terrorszervezetnek már 18 országban vannak működőképes sejtjei – derült ki egy kiszivárogtatott dokumentumból, melyet a Fehér Ház kapott a Nemzeti Terrorellenes Központtól. A térképpel ellátott “2016 augusztus” mappában 3 kategóriára bontják azokat az országokat, ahol felütötte a fejét a terrorizmus.

Terrormappát szivárogtatott ki az NBC amerikai hírügynökség, melyet állítólag a Fehér Házból szereztek. A tájékoztató dokumentumokhoz csatolt térképen szereplő adatokból kiderül, hogy a terroristák intenzitása megháromszorozódott.

A korábbi, 2014-es dokumentumokban még csak 7 “aktív országról” írtak, de az “2016 Augusztus” nevű mappában szereplő adatok rohamos terjeszkedésről számolnak be – írja az Independent.

Az iratokban külön kategóriákba sorolják a terrorállamokat. Szíriát és Irakot a két gócpontként, központi országokként tüntetik fel.

Ezen kívül vannak még olyan országok, ahol hivatalosan, szervezetten működnek a terrorsejtek. Ide tartozik Algéria, Nigéria, Líbia, a Sínai-félsziget, Szaúd-Arábia, Jemen, Afganisztán, Pakisztán és Oroszország kaukázusi részei.

A térképen törekvő ágakat is jelölnek: Mali, Egyiptom, Szomália, Banglades, Indonézia és a Fülöp-szigetek.

A terrorizmus elterjedése szempontjából szinte mindegy, hogy melyik állam milyen mértékben terrorista, hiszen az Iszlám Állam minden felkelő csoport csatlakozását örömmel várja, sőt, európai támadásaikhoz főként magányos farkasok jelentkezését kérik. (MTI, NBC)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »