Szinte Fideszes kampánybeszédet mondott a hódmezővásárhelyi plébános a misén

Szinte Fideszes kampánybeszédet mondott a hódmezővásárhelyi plébános a misén

A hódmezővásárhelyi Németh László plébános már pénteken jelezte, hogy a vasárnapi mise végén mintegy beszállva az időközi polgármester-választásba beszél majd, részben a független jelölt, Márki-Zay Péter ellenében. A szertartást nem Németh László vezette, de azt követően az Index tudósítása szerint az egybegyűlteknek azt mondta, hogy “a második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap”, híveket pedig arra kérte, hogy lelkiismeretük szerint ne a független jelöltet támogassák a választáson.

A plébános által mondottak mintegy válaszul szolgáltak a teljes ellenzék által támogatott  Márki-Zay Péter azon állítására, miszerint Magyarországon diktatórikus viszonyok uralkodnak. A szombat esti misét követően a plébános ugyanakkor a HírTV-nek úgy nyilatkozott, hogy “sajnálja, hogy belső békétlenséget teremtett az egyházközségben a vásárhelyi polgármesteri címért induló Márki-Zay Péter körül kialakult helyzet, de ő maga nem kíván belefolyni a politikába.”

http://mno.hu/

Németh a Vásárhely.com-nak pénteken azt mondta: elhatárolódik Márki-Zay hazugságaitól és rágalmaitól, miszerint az Orbán-kormányt a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez lehet hasonlítani. Beszédében mégis folytatódott a békétlenség, hiszen már az elején egy Markos-Nádas jelenetet idézett fel, ezzel igyekezett szemléltetni milyen „baromság” volt Márki-Zay nyilatkozata, amelyben diktatúrát említett.

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

Németh Péter a vasárnapi misét követően azt is elmondta, hogy aki politikával foglalkozik, annak meg kell felelnie valamilyen minimális erkölcsi követelménynek, például egy program írásával, amelynek „lesznek majd támogatói, és akkor lehet majd jelentkezni a politika színpadán. De vádaskodásokkal, hamis dolgokkal nem érdemes szerepelni”. A plébános egyházi beruházásokat tartotta fő érvnek a mérlegelésben, kit is válasszanak majd az emberek.

A plébános előzetes bejelentése miatt háromszor annyian vettek részt a mai misén, mint rendesen. A mintegy tízperces megdöbben szónoklat hallatán többen csóválták a fejüket, illetve néhányan el is hagyták időközben a templomot.

„Márki-Zay egy talpig becsületes, tisztességes ember, aki azelőtt lett hiteles, hogy politikusnak állt volna” – mondta egy harmincas fiatal, aki szerint most nagyon felbolydult a város, a fiatalok egymást biztatják a független jelölt melletti szavazásra. A Fidesz-szimpatizánsok közül is volt olyan, akit meglepett Németh László véleménye.

A misét követően Márki-Zay újságírók kérdésére reagált a beszédet illetően. „Végtelenül elszomorított és nagyon rosszul esett az, hogy a plébános atya, aki Almási István úr temetésén még a menetből kinyúlva, kezet nyújtott nekem, ennek a méltánytalan támadásnak lett az eszköze.” – írja az Index.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »