Színházi invázió Erdélyben és a Partiumban – Köllő Csongor főszervező a három várost érintő utazó fesztiválról

Színházi invázió Erdélyben és a Partiumban – Köllő Csongor főszervező a három várost érintő utazó fesztiválról

Kibővült programkínálattal, új útvonalon, de a kezdeti irányelvekkel szervezi meg augusztus 11–23. között a 3. KaravanAct fesztivált a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület. Köllő Csongor, az utazó színházi rendezvény főszervezője, az egyesület vezetője a változásokról, a társulatok közötti együttműködésről, a tudatos kihívásokról beszélt a Krónikának.
– 2015-ben rendeztétek meg első alkalommal a KaravanAct utazó színházi fesztivált azzal a céllal, hogy újragondoljatok és életre keltsetek egy régi hagyományt: az utazó színházak, utazótársulatok hagyományát. Azóta mennyit változott, mivé nőtte ki magát a rendezvény?

– Az egyik legfontosabb újítás, hogy tavaly úgy döntöttünk, kétévente szervezzük meg a fesztivált, mert rengeteg munkát igényel, és azt szeretnénk, ha lenne elegendő időnk és energiánk minden kiadáshoz. Tavaly ezért maradt el a fesztivál, és nem más okokból.

Egy másik fontos újítás az eddigiekhez képest, hogy az előadásokon, műhelyfoglalkozásokon, utcai felvonulásokon kívül a zene is helyet kap a fesztiválon egy nagyon izgalmas koncert formájában. A másik szembetűnő változás – ha valaki követte az előző két kiadást –, hogy megváltozott az útvonal. Az előző alkalmakkor Kolozsváron kívül Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön fordultunk meg, idén pedig Nagyvárad, Szatmárnémeti és Kolozsvár ad otthont a fesztiválnak. Most tulajdonképpen új utat járunk be, új irányba indul a karaván a harmadik kiadáson.

– Milyen tematika köré épül a szombaton kezdődő fesztivál?

Hírdetés

– Az első pillanattól kezdve az egyik fő szempontja és kihívása a KaravanAct feszitválnak az volt, hogy

Továbbá keressünk alternatív helyszíneket, vagy egyáltalán lépjünk ki az épületekből. Idén még jobban ráerősítettünk erre a nyílt téri vagy utcai jellegre, hiszen a rendezvény keretében lejátszódó kilenc előadásból öt utcai vagy szabadtéri produkció. Tehát az egyik vezérelv, hogy elfoglaljuk a tereket, kivigyük a színházat az utcára, nyílt térre, és hogy az adott városok lakóinak próbáljuk meg az előadásokon keresztül más színben megmutatni a saját településüket, azokat az utcákat, ahol ők élnek, és ahol nap mint nap járnak.

– Főként a főtereken lehet megtekinteni az előadásokat?

– Nemcsak a főtereken, hanem forgalmasabb utcákon, sétálóutcákon, kisebb tereken. Kolozsváron például három utcai előadás lesz: a Mátyás-ház előtti téren indul, és mivel különböző helyszíneken játszódik, a nézők „sétálnak az előadással”, így bejárjuk a Karolina tér körüli utcákat. Viszont lesz olyan előadás is, amelyet az adott város főterén visznek színre, például Nagyváradon az Invázió (Invasion) című produkció a Szent László téren játszódik, illetve lesznek olyan előadások, amelyeket múzeumok udvarán mutatnak be. A KaravanAct ezen a téren is változatos, az udvarokat, kisebb-nagyobb utcákat, tereket, illetve a főtereket is mind bevonjuk.

A programban szerepelnek benti előadások is, amelyek javarészt nem klasszikus színházi épületekben kapnak helyet, hanem kápolnákban vagy kolostorokban. Például Kolozsváron a ferences kolostorban három előadás játszódik, Nagyváradon a Posticum kulturális központ kápolnájában pedig egy produkció. Ezenkívül figyeltünk arra is, hogy lehetőleg minden korosztályt lefedjünk, ezért szerepel egy nagyon izgalmas bábszínházi előadás a programban, illetve vannak olyan produkciók, amelyeket az egész család élvezhet, kicsik és felnőttek egyaránt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »