Színészből hercegné: valódi hamupipőke-történetek

Színészből hercegné: valódi hamupipőke-történetek

Az első világháború után megfogyatkoztak az európai trónok, és egyre többször kellett a köznép soraiból házastársat választaniuk a megmaradt örökösöknek.

Harry herceg fiatal kora óta tisztában van azzal, hogy milyen kiváltságos élete van, és értékeli az emberek aggódását, jókívánságait. Mindig is kényelmetlen volt számára a túlzott érdeklődés, de igyekezett kezelni. A média magánéletét firtató kérdéseivel sosem foglalkozott, figyelmét a munkáján és a számára fontos közügyeken tartotta. De az utóbbi időszakban úgy érzi, sokan átléptek egy határt. Barátnője, Meghan Markle támadások és zaklatások célkeresztjébe került. Ezek között rasszista és szexista megjegyzések, szalagcímek is szerepeltek, nem beszélve a közösségi médiában zajló lejáratásról. Egyes újságok odáig mentek, hogy Meghan volt párját akarták lefizetni exkluzív információért, édesanyját pedig nem engedték be saját lakásába. Harry herceg aggódik Markle biztonságáért, és nagyon csalódott, hogy nem tudja megvédeni őt…

A fenti szöveg részlet a Kensington-palota közleményéből, amelyet nem sokkal azután adtak ki, hogy kiderült, Diana hercegné legkisebb fia szerelmes, párja pedig nem más, mint egy Los Angelesben született, harmincöt éves színművész.

 Meghan Markle Fotó: Andrew Toth / Europress/AFP  

Meghan Markle jelenleg a Briliáns elmék (Suits) című televíziós sorozatban játszik. Édesanyja afroamerikai, édesapja holland, ír gyökerekkel. A színművész 2003-ban diplomázott az Északnyugati Egyetemen, színművészet és nemzetközi kapcsolatok szakokon.

Markle nemcsak a színészetben jeleskedik, számos jótékonysági ügy mögé is beállt, ilyen például a World Vision Canada, amelynek ő az egyik jószolgálati nagykövete. Ruandába is elutazott, hogy a szervezet tiszta vízzel kapcsolatos kampányát propagálja.

Hiába azonban a jótékonykodás és a visszafogott életvitel, a média kizárólag azon csámcsog, hogy Markle már egyszer elvált, félmeztelen jelenetet is vállalt sorozatban, és afroamerikai anyától származik.

Persze nem ő az első, akinek az életét a sajtó górcső alá veszi, a királyi sarjak szerelmi élete mindig is az érdeklődés középpontjában állt. Pláne, ha választottjuk a „köznépből” került ki. Ez pedig egyre gyakrabban fordul elő.

Az első világháború előtt a királyi családok leszármazottai csakis más nemesi származású családok tagjaival házasodtak. Így tehát az európai királyi házak egy nagy egymás között házasodó „klánt” alkottak – a brit Viktória királynő gúnyolódva csak királyi maffiának nevezte a zárt kört. A világháború után a trónok száma csökkent, így a nemesek kénytelenek voltak a saját kasztjukon kívül társat keresni.

Sorra vettünk néhány európai jól és kevésbé jól fogadott, a köznép közül kikerült hercegnét és herceget.

Grace Kelly (Grácia hercegné)

Az Oscar-díjas amerikai színművész 1929-ben született Philadelphiában. Édesapja háromszoros olimpiai bajnok evező volt. A tehetős család Grace-t rút kiskacsának nevezte, nővérében, Peggyben látott potenciált az érvényesülésre. Annak ellenére, hogy nem támogatták színészi ambícióit, a fiatal nő hamar sikeres lett, a Mogambo című film a csúcsra repítette. A produkcióban az akkori férfiideál Clark Gable volt a partnere, akivel a való életben is összemelegedtek.

Később jöttek a Hitchcock-filmek, mint a Hátsó ablak és a Gyilkosság telefonhívásra, mégis a Vidéki lányban nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat.

 Rainier monacói herceg és Grace Kelly
 Europress/AFP  

Találkozása Rainier monacói herceggel (később III. Rainier király) nem indult zökkenőmentesen. A későbbi elbeszélések szerint Kelly 1955 tavaszán érkezett Monacóba, hogy egy marketingkampány keretében találkozzon a herceggel. Állítólag áramkimaradás volt a szállodájában, így a vizes hajú filmcsillag éktelen haragra gerjedt, hogy nemcsak a frizuráját nem tudják elkészíteni, de még a ruháját sem sikerül kivasalni.

Az átlagosnál csapzottabban indult útnak Cannes-ból Nizzába, ahol közölték vele, hogy Rainier késni fog. Ettől úgy bepipult, hogy majdnem visszafordult. A herceg végül két órát késett, de olyan lehengerlő volt a stílusa, hogy a színművész megbocsátott neki. Hosszú levelezés után, decemberben Rainer megkérte a kezét, és Kelly igent mondott.

1956 áprilisában összeházasodtak, a szertartást az európai és amerikai televíziók is közvetítették, sőt a témában készült filmet később a mozikban is meg lehetett nézni.

Grace Kelly innentől a hercegnéi teendőinek és három gyermekének, Albertnek, Karolinának és Stefániának élt. Sosem tudta megemészteni, hogy abba kellett hagynia a színészetet. A királyi család nem nézte volna jó szemmel, ha folytatja. Utolsó filmje, A hattyú, Molnár Ferenc regénye alapján készült.

1982-ben Grácia hercegné Monacóban autóbalesetet szenvedett, és belehalt sérüléseibe.

Kate Middleton (Katalin cambridge-i hercegné)

A polgári családból származó hercegné 1982-ben született Readingben. Édesapja utaskísérő, majd repülőtiszt volt a British Airwaysnél, édesanyja utaskísérő. A családnak rendezvények számára kellékeket biztosító cége is van, ami multimilliomossá tette – természetesen fontban számítva. Kate Middleton Jordániában töltötte gyerekkorának egy részét, majd a St. Andrews-i Egyetemre járt, ahol megismerkedett Vilmos herceggel. Barátok, sőt egy időben kollégiumi társak is voltak. Később, állítólag azután, hogy Kate Middleton egy divatbemutatón, a kifutón vonulva nagy benyomást tett a hercegre, egymásba szerettek. 2007-ben egy időre szakítottak, de újra kibékültek, és össze is házasodtak.

A ceremóniát 2011-ben tartották a Westminsteri-templomban, azóta április 29-e munkaszüneti nap Nagy-Britanniában.

 A híres csók – Kate Middleton, azaz Katalin cambridge-i hercegné és Vilmos herceg  Fotó: Leon Neal / Europress/AFP  

Az egyetem után Middleton a divatszakmában helyezkedett el. Ekkor még csak Vilmos herceg barátnője volt, de már ügyelnie kellett arra, hogy a királyi családnak megfelelő és nem túl időigényes munkát vállaljon el. Vásárlói asszisztens lett a Jigsaw-nál. Ma már természetesen a hercegnéi teendőihez kötik a feladatai.

A párnak eddig két gyereke született, György herceg és Sarolta hercegnő.

Letizia Ortiz Rocasolano (Letícia spanyol királyné)

VI. Fülöp király felesége 1879 óta az első nem nemesi származású királyné Spanyolországban. 1972-ben született ápoló édesanya és újságíró édesapa gyerekeként. A Madridi Complutense Egyetem kommunikáció szakán végzett, majd a mexikói Guadalajarában egy évig mesterszakra járt.

 Letícia spanyol királyné  Fotó: Miguel Riopa / Europress/AFP  

Már tanulmányai alatt spanyol hírügynökségeknél dolgozott, külpolitikai rovatoknál. Diploma után a CNN+-nál helyezkedett el hírolvasóként, később pedig a TVE (Televisión Espanola) egyik legismertebb arca lett. Nemcsak az esti híreknél dolgozott, tudósítóként is, például a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli támadások idején, illetve 2003-ban Irakban. Későbbi férjével, Fülöp herceggel is munkája során ismerkedett meg. Ekkorra már egyszer elvált. 1998-ban feleségül ment irodalomtanárához, a házasságuk csak egy évig tartott.

Fülöp herceg 2003-ban kérte meg Letizia kezét, aki rögtön igent mondott. A spanyolok nagyon jól fogadták az újságíróból lett jövendőbeli hercegnét. Sokan ezt annak is tulajdonítják, hogy a nő kollégái mindent megtettek azért, hogy a média kegyesen bánjon vele. Inkább azt hangsúlyozták, milyen modern is a királyi család, amiért ezzel a lépéssel is „közelebb kerül a köznéphez”.

A most már királyi párnak – I. János Károly 2014-ben mondott le a trónról fia javára, miután számos botrányba keveredett, és egészségi állapota is romlott – két lánya született: Eleonóra asztúriai hercegnő és Zsófia infánsnő. Eleonóra követi majd apját a trónon, Spanyolországban ugyanis van női utódlás.

Letícia királynét többször is kritizálták túlzott soványsága miatt. Az aggodalom csak tovább fokozódott, amikor testvére 2007-es öngyilkossága után a szokottnál is vékonyabban mutatkozott. A tömegével kapcsolatos spekulációk mára némileg alábbhagytak.

Charlene Wittstock (Charlene monacói hercegné)

Az olimpikon úszó 1978-ban született Zimbabwéban. Édesapja eladó volt, édesanyja pedig úszásoktató. A Dél-afrikai Köztársaság színeiben versenyzett, családja még kiskorában költözött oda. Egy úszóverseny alkalmával ismerte meg jövendőbeli férjét, Grácia hercegné fiát, II. Albert monacói herceget.

A szerelemből hamarosan eljegyzés lett. A pletykák szerint egy héttel az esküvő előtt Charlene Wittstock majdnem megszökött a palotából, mivel jegyese „nem bánt vele megfelelően”, és megtudta, hogy Albertnek három házasságon kívüli gyermeke is született. A híresztelések szerint Charlene már a repülőtéren volt, amikor a monacói rendőrség elállta az útját, és elvette útlevelét. Ezután Albert herceg hosszasan győzködte, hogy maradjon mellette. A palota később közleményben gusztustalan pletykának nevezte a híreszteléseket.

 Charlene monacói hercegné és Albert herceg az ikrekkel  Fotó: Valery Hache / Europress/AFP  

Az esküvőt számos televízióadó közvetítette, és sokan Charlene komor arcát és potyogó könnyeit firtatták. Néhány évvel később a hercegné kategorikusan tagadta, hogy szomorú lett volna. Azt mondta, hogy örömkönnyeket hullajtott.

A hercegi párnak ikrei születtek, Gabriella és Jakab.

Stefano Casiraghi

Az olasz üzletember sosem kapott nemesi címet. Karolina monacói hercegnő és második férje ugyanis nem tarthatott egyházi esküvőt, mivel a Vatikán előtt Karolina még mindig a francia üzletember Philippe Junot felesége volt. Mivel a hercegnő ekkor már várandós volt Casiraghi gyermekével, nem akartak várni, és polgári úton egybekeltek, édesapja III. Rainier ellenérzései dacára.

Három gyermekük született: Andrea, Sarolta és Péter. A gyermekeket II. János Pál pápa legitimálta, miután 1992-ben Karolina és Junot korábbi házasságát az egyház is annullálta.

 Stefano Casiraghi és Karolina monacói hercegnő gyermekeikkel  Europress/AFP  

Casiraghi azonban ezt már nem érhette meg: 1990-ben motorcsónakverseny közben meghalt. Harmincéves volt, e megmérettetés után akart visszavonulni a versenyzéstől. A temetést pontosan nyolc évvel Karolina édesanyja, Grácia hercegné búcsúztatása után tartották.

Mette-Marit Tjessem (Mette-Marit norvég koronahercegné)

 Haakon norvég koronaherceg és Mette-Marit norvég koronahercegné  Fotó: Lise Aserud / Europress/AFP  

A kávézóban dolgozó, egyetemre járó Mette-Marit nem lett elsőre a norvégok kedvence. Édesapja újságíró, családi felmenői pedig mezőgazdasági munkások voltak. A saját bevallása szerint is lázadó fiatal nő a Quart rockfesztivál ideje alatt ismerte meg Haakon norvég koronaherceget. Na nem a fesztiválon, hanem egy az idő alatt tartott kerti partin. Évekkel később, már egyedülálló anyaként – fia egy kábítószer-birtoklásért bebörtönzött férfitól született – találkozott újra a trónörökössel, szintén a fesztivál ideje alatt. Ekkor egymásba szerettek.

A házasságuk után Mette-Marit befejezte egyetemi tanulmányait, és mesterfokozatot is szerzett menedzsment szakon.

A koronahercegi párnak két közös gyereke született: Ingrid Alexandra hercegnő és Sverre Magnus herceg. Mette-Marit ma számos jótékonysági szervezett elnökeként dolgozik. 

Máxima Zorreguieta (Maxima holland királyné)

Az Argentínában született nő édesapja agrárminiszter volt Jorge Rafael Videla kormányában, az egész család politikusokból és állami dolgozókból áll. Máxima közgazdászként végzett, mesterszakos diplomáját az Egyesült Államokban szerezte.

1999-ben ismerkedett meg Vilmos Sándor holland herceggel, aki csak Sándorként mutatkozott be neki egy partin. Máxima ekkoriban egy bankban dolgozott. Később, amikor Vilmos Sándor bevallotta, hogy herceg és a holland trónörökös, a nő azt hitte, csak viccel vele.

 Maxima holland királyné  Fotó: Juan Mabromata  

Kapcsolatuk eleinte nagy port vert fel a nő édesapjának Videla tábornok diktatórikus kormányában betöltött miniszteri tisztsége miatt. A hétéves katonai rezsim alatt közel harmincezren tűntek el, sokan üldöztetés áldozatai lettek. A holland királyi család kérésére egy szakértő megvizsgálta Maxima édesapjának szerepét az atrocitásokban. A felkért professzor arra jutott, hogy Jorge Zorreguieta igazat állított, amikor azt mondta, hogy agrárminiszterként nem vett részt a kormány által véghezvitt borzalmakban. Ugyanakkor azt is megállapította, hogy a férfi minden bizonnyal tudott az eseményekről. A hollandok a mai napig rosszallóan néznek Maxima családjára, éppen ezért sem édesapja, sem édesanyja nem vett részt az esküvőn.

Vilmos Sándor herceg anyja, Beatrix királynő hetvenöt évesen lemondott fia javára a trónról. Azóta Maxima hercegnéből királyné lett. Három lányuk született,  Katrina-Amália, Alexia és Arianna. Katrina-Amália a trón várományosa édesapja után.

+1: Stefánia hercegnő férjei

Monaco „vad gyermeke” kétségkívül Grácia hercegné lánya, Stefánia volt. Édesanyja 1982-es halála után rengeteg afférba keveredett, amit a királyi család nem nézett jó szemmel. Számos kalandot követően hozzáment egykori testőréhez, Daniel Ducruet-hez, miután két gyermeket szült neki. A házasság nem tartott sokáig, Ducruet-t ugyanis intim helyzetben kapták lencsevégre az egyik belga „Miss Topless-versenyzővel”.

 Stefánia és Daniel Ducruet Lajos fiukkal  Europress/AFP  

A válás után újabb sokk következett a királyi családnak. Stefánia életet adott Kamilla Mária Kellinek, de sosem árulta el, ki a kislány apja.

A hercegnő ezután egy nős svájci elefántidomárral kezdett viszonyba, akinek a vándorcirkuszával meg is szökött. Egy évvel később, mikor véget ért a kapcsolat, visszatért gyerekeivel Monacóba. Az idomárt egy portugál artista követte, akihez a hercegnő feleségül is ment, de 2004-ben elváltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »