Színes programok és tüntetés március 15-én

Számos színes programmal várják az ünneplőket a március 15-i központi rendezvényekre a „magyar szabadság ünnepén” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala az idén is a „Tisztelet a bátraknak” jelmondattal szervezi a márciusi 15-i rendezvényeket. Vargha Tamás a Magyar Nemzeti Múzeum előtti sajtótájékoztatón kiemelte: azokra a magyarokra és nem magyarokra emlékezünk, akik 1848-ban nemcsak úgy gondolták, hanem tudtak, akartak és tettek is Magyarország szabadságáért. A márciusi ifjak vezetésével kivívták Magyarország függetlenségét, s a végsőkig védték szabadságát. Azóta is minden magyar ünnepe, a nemzeti identitás alapköve és a magyar szabadság szimbóluma március 15. – mondta az államtitkár.

Az idén március 15-én, kedden reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren kezdődik a központi ünnepségsorozat, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz.

Miniszterelnöki beszéd

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István, Budapest főpolgármestere pedig köszöntőt. Emellett zenés, táncos műsorokkal várják az érdeklődőket.

Szintén a hagyományokhoz híven délután három órakor az Országház kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Mindemellett a budai Várban már délelőtt 10 órakor megkezdődik az „ünnepi forgatag”. Egész nap színes műsorokkal, családi programokkal várják az ünneplőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján többek között a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában – fejtette ki az államtitkár.

A március 15-i rendezvények előkészületeiről, levezényléséről kedden szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban részletes sajtótájékoztatót tartanak. További információk találhatók a Március15.kormány.hu oldalon.

Tüntetés is lesz

Az ünnepnapra egyébként demonstrációt is terveznek a kormány oktatáspolitikájával elégedetlenek.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, egyben a magyar sajtó napja annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »