Színdarab az emigrációról ’56-os emigránsoknak

Színdarab az emigrációról ’56-os emigránsoknak

Az Ottawai Magyar Házban egy a forradalom és szabadságharc idején középiskolás osztály életébe nyerhettek bepillantást a nézők.

A kanadai magyarság legnagyobb ünnepe minden évben október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója. A forradalom néhány megszentelt napjában és főként november 4-e után több, mint 200 000 magyar hagyta el az országot a pártállamtól és a megtorlástól való félelmében. Közülük több ezren Kanadában találták meg új otthonukat. Számos kanadai városban, így Ottawában is az ’56-osok rakták le a magyar közösségi intézmények alapjait, mára azonban sajnos csak kevesen maradtak.

Hírdetés

Megtiszteltetést és kihívást jelentett a közösség számára az ünnepi műsort összeállítani. A színdarab alapkoncepciója, hogy az ’56-ban az országot elhagyók számára a kivándorlás okait szerettem volna feldolgozni. Így esett a választás egy a forradalom napjaiban középiskolás osztályra, amelynek tagjai közt volt olyan, aki fegyvert fogott a megszállók ellen, volt, aki nem, s a szovjet invázió után többen is az önkéntes vagy kényszerű kivándorlást választották.

Az előadásban az ottawai 28. Kölcsey Ferenc cserkészcsapat tagjai vettek részt, akik elhivatottságukról, tehetségükről is tanúbizonyságot tettek, a műsor nagy sikert aratott a közönség soraiban.

Forrás: Nagy Máté Teó – korosiprogram.hu

The post Színdarab az emigrációról ’56-os emigránsoknak appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »