Szimpatizánsaival akar kapcsolatot a tömeggyilkos

Anders Behring Breivik norvég szélsőjobboldali tömeggyilkos azt állítja, hogy tovább radikalizálódott a börtönében alkalmazott elszigetelése miatt. A szakértő szerint csupán szimpatizánsaival akar kapcsolatba kerülni.

A 37 éves Breivik 2011. július 22-én előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét. Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc fiatalt – zömmel tizenéveseket – agyonlőtt egy ifjúsági táborban. Ez volt a legsúlyosabb támadás, amelyet norvég földön elkövettek a második világháború lezárulása óta.

A férfi jelenleg 21 éves büntetését tölti az Oslótól 135 kilométerre délnyugatra, a skieni szigorított börtönben. Tavaly azonban beperelte a norvég kormányt, azt állítván, hogy magánzárkában tartása, gyakori átkutatása és megbilincselése sérti az emberi jogait.

„Az elszigetelésem kárt okozott nekem… és még erősebb radikalizálódás lett a következménye” – jelentette ki ma egy meghallgatáson. Úgy érzi magát, mintha egy buborékban lenne – mondta –, és a személyes kapcsolatok hiányára panaszkodott annak ellenére, hogy engedélyezték neki családtagok, barátok látogatását, noha ezzel a jogával csak egyszer élt: tavaly az édesanyját fogadta, mielőtt az meghalt volna.

Szenvedését akarja elismertetni

Breivik panaszának fő oka az, hogy nem tarthat fenn kapcsolatot eszmetársaival, és a levelezését is cenzúrázzák. Ulrik Fredrik Malt elmekórtani professzor szerint a tömeggyilkos azonban csak taktikázik, és azt akarja elérni, hogy elismerjék a szenvedését, és ezzel az indokkal engedélyezzék a kapcsolattartását a szimpatizánsaival. A Skienben folyó bírósági eljárás január 18-ig tart, és várhatóan februárban hoznak ítéletet.

A norvég főállamügyész, Fredrik Sejersted tegnap úgy foglalt állást, hogy indokolt Anders Breivik fogva tartásának szigora.

A norvég tömeggyilkos egyébként kedden öltönyben, szakállal, náci karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket a Skien börtönében kialakított bírósági tárgyalóterembe.

Norvégia legveszélyesebb embere

Az ügyész akkor beszédében úgy fogalmazott: 2011. július 22. előtt Anders Behring Breivik volt Norvégia legveszélyesebb embere, nem lehet azonban tudni, ma s főleg holnap mekkora veszélyt jelent a társadalomra. Az azonban az ügyész szerint biztos, hogy az elmúlt öt és fél év alatt a férfi szélsőséges ideológiai beállítottsága tovább erősödött.

Breivik körülményeit a legtöbben egyébként alighanem kifejezetten jónak neveznék. Az elítélt három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Ő mindezek ellenére embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodik, túl gyakorinak tartja, hogy megmotozzák. Elviselhetetlennek tartotta azt is, hogy gyakran hideg a kávéja, és hogy műanyag evőeszközökkel kényszerül étkezni.

Breivik tetteinek elkövetése idején egy titkos keresztény katonai rend parancsnokának mondta magát, mostanság viszont „hagyományos neonácinak”, aki a vikingek egyik ősi istenéhez, Odinhoz imádkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »