Szilvanapokat rendeznek Szarvason

Szeptember 9. és 11. között tartják a Szarvasi Szilvanapok fesztivált, melynek fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása – közölték a rendezvény szervezői az MTI-vel.

A szilvatermesztésre nemcsak mint mezőgazdasági tevékenységre, hanem mint a szarvasi közösség egyik jelentős szellemi kulturális örökségére tekintenek a békési városban. A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják, a tudást generációról generációra átörökítették – hangsúlyozták a szervezők, hozzátéve, hogy reményeik szerint hamarosan felterjesztik a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére a szarvasi termésáldást és a hozzá tartozó teljes szakmai anyagot.

A termésáldás bevezetése Tessedik Sámuel evangélikus lelkész nevéhez kötődik, aki mezőgazdasági iskolát is létrehozott Szarvason. Az egyre erőteljesebb polgárosodási folyamat következtében a módosabb családoknál háttérbe szorult a gazdálkodáshoz kötődő vallási élet, ezért Tessedik igyekezett tudatosítani a gazdákban, hogy a bőséges termés eléréséhez nem elegendő a szakmai tudás, oda kell figyelni a természetre is, és köszönetet kell mondani az Úrnak a termékeny esztendőért. Ezért minden termésből vittek mutatóba a templomba, és ünnepélyes keretek között mondtak hálát érte. Ezt a Tessedik Sámuel nyomán újjáéledt hagyományt a Szilvanapok programjában napjainkban is gyakorolják a szarvasi szlovákok.

A háromnapos fesztiválon különböző szilvából és szilvalekvárból készült süteményeket és ételeket lehet megkóstolni. Idén is hirdettek receptversenyt a vállalkozó kedvűeknek. Három kategóriában (hagyományőrző, egészségmegőrző és modern) lehet nevezni a szilvás süteményeket. Emellett díjazzák a legfiatalabb és a legidősebb recept beküldőjét, valamint a közönség kedvencét.

Az idei év újdonsága, hogy szarvasiak összefogásából egy új, eddig a piacon hivatalosan nem fellelhető termék jött létre: a Szarvasi szilvapálinka, melynek debütálása a fesztiválon lesz – emelték ki a szervezők.

A hagyományoknak megfelelően idén is lesz borudvar, látványkonyha, kézműves sörök udvara és lekvárutca az Evangélikus Ótemplom környékén. A városi és a környező települések éttermei szilvával készült ételkülönlegességekkel várják a vendégeket a rendezvény ideje alatt.

Péntek este – több évtized után – Szarvason lép fel az Edda, szombaton Varga Miklós ad koncertet. Rajtuk kívül fellép mások mellett a CimbaliBand, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor Latin Duója, a Csűrdöngölő zenekar, Aradszky László, valamint Szalonna és bandája.

A részletes program a www.szilvanapok.hu oldalon érhető el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »