Szilva József kiállítása a PLATZ Galériában

Szilva József kiállítása a PLATZ Galériában

Újabb kiállítótérrel, a PLATZ Galériával gazdagodott Komárom belvárosa egy lokálpatrióta, művészetpártoló helyi vállalkozónak köszönhetően. A Štefánik tér 15. szám alatt egy régi bérház felújított első emeletén méltóképpen kialakított galéria ad helyet június 18-ig Szilva József komáromi festőművész kiállításának, amelyet ma egy rendhagyó tárlatvezetéssel tekinthettek meg az érdeklődők.

A PLATZ remek hely lett. Mindennek megfelel, amit a szó jelentése magában rejt: van benne tér, nyilvános és forgalmas, felszolgálási hely, hiszen az alsó szinten söröző és étterem működik. A feltehetően a 20. század elején épült kétemeletes bérház külső és belső felújítása után tavaly nyitotta meg kapuit, idén pedig elkészült a galéria, amely az első emeleten egymásból nyíló világos, korszerű kiállítótermekből áll.

Az épület az igényes felújításnak köszönhetően egyszerre modern és hagyományos, pazar, de mégis letisztult.

Május 23-án nyílt meg itt Szilva József festőművész kiállítása, amelyen Van Gogh-ot megidéző harminc festménye tekinthető meg. Ma egy rendhagyó összművészeti tárlatvezetésen vehettek részt azok, akik az ebédidejüket a lelkük táplálására szánták. Szabó Csekei Tímea, a Duna Menti Múzeum művészettörténésze Miért éppen Van Gogh? címmel hívta a helyieket ebédidőben a kiállításra.

A művészettörténésznek már számos rajongója van az interneten, igazi közösséget formálva a Komáromot szeretők körében. Bejegyzéseivel arra mutat rá, hogy érdemes nyitott szemmel járni a városban, amely akár félóra alatt is kalandos és izgalmas történetekkel szolgál azoknak, akik kíváncsiak és befogadóak rá. De emellett érdemes felfedezni és időt szánni a helyi művészeinkre is, jelen esetben Szilva Józsefre, akit arról faggatott a tárlatvezetésen, miért éppen Van Gogh ihlette meg annyira, hogy félszáz festményen is megörökítette, amelyeket jellemzően a világjárvány alatt festett.

Hírdetés

Szilva József egészen meghatódott, és többször is elmondta, mennyire meglepő, egyben megtisztelő és jóleső számára az a figyelem, amellyel délidőben ennyien megtisztelték azzal, hogy eljöttek és kíváncsiak a kiállítására. Mint mondta, a világ egyik leghíresebb festőjének műveivel először egy fekete-fehér katalógusban találkozott még gyermekkorában. Még így is „átjöttek” Van Gogh expresszív színei, ecsetkezelése, és „az első pillanattól egyértelműen szerettem, elbűvölt”, fogalmazott.

A művész számára is meglepetés volt, amikor a rendhagyó, az ebédidőben megvalósuló tárlatvezetésen a Szinnyei József Könyvtár képviseletében Demčik Norbert felolvasta Bálint Aladár képzőművészeti kritikus 1910-ben, a Nyugat hasábjain megjelent írását, amely Vincent Van Gogh és Paul Gauguin kapcsolatáról szólt.

Ahogy a könyvtár szakembere rámutatott, a cikk abból a megfontolásból született, hogy a két művész arles-i együttélését, viszonyát és a Van Gogh megőrülése körül támadt mendemondákat tisztázza. A hosszasan sorolt gauguin-i érvelést Szilva József kritikusan fogadta, csupán annyit fűzött hozzá, Van Gogh „napraforgócsodáit” azért készítette, hogy Gauguin műtermének falait díszítse, tisztelettel és szeretettel várva őt. Van Gogh egyik személyes tragédiájaként megemlítette még, hogy ezt a fajta a szeretetet, tiszteletet egyik kollégája sem viszonozta.

Szabó Csekei Tímea hangsúlyozta: Van Gogh 27 éves volt, amikor az első művét megfestette, és mindössze 37 volt, amikor meghalt. Ez idő alatt festette meg több mint 2000 művét, ebből 860 olajképet, melyek nagyobb részét élete utolsó két évében alkotta. Szilva József Vincent Van Gogh arcát megidéző festményeit június 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők Komárom új galériájában, a PLATZ Galériában. Ajánljuk.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »