Szili: Jean-Claude Juncker sajátos amnéziában szenved

Szili Katalin szerint a csillagok szerencsés együttállása tapasztalható az Európai Unióban az őshonos kisebbségek jogainak a kodifikálása tekintetében.

A miniszterelnöki megbízott a székelyföldi Baróton beszélt erről csütörtökön az Autonómia vagy megalkuvás című pódiumbeszélgetésen, amelyre Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezetének elnöke hívta meg.

Szili Katalin az esemény után az MTI-nek elmondta: egyfelől az őshonos európai nemzeti kisebbségek Minority SafePack nevű polgári kezdeményezése kényszeríti az Európai Uniót, hogy foglalkozzon a kisebbségek kérdésével. Ezt a folyamatot erősíti azonban az a határozat, amelyet Csáky Pál felvidéki képviselő javaslatára fogadott el februárban az Európai Parlament (EP) az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről, valamint az a határozattervezet, amelyet ugyanebben a témában a szintén felvidéki Nagy József terjesztett be, és amelyről november 13-án szavaz az EP plenáris ülése. Utóbbi tervezetről Szili Katalin elmondta, hogy azokat a minimális jogokat rögzíti, amelyeket a kisebbségek számára biztosítani kell.

A miniszterelnöki megbízott a pozitív fejlemények között említette azt is, hogy kedvező ítélet várható az Európai Unió bíróságán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés ügyében. Hozzátette: reményei szerint hamarosan elkezdődhet ebben a kérdésben is az egymillió támogató aláírás összegyűjtése.

Hírdetés

Szili Katalin azt a reményét is megfogalmazta, hogy a jövő évi EP-választás után felálló Európai Parlament és Európai Bizottság segíteni fogja a szabályozási folyamatot.

A megbízott elmondta: a baróti fórumon nem hagyta szó nélkül Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek azt a kijelentését, hogy Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is. Szili Katalin úgy vélte, hogy Jean-Claude Juncker „sajátos amnéziában szenved”. Nem emlékszik azokra a folyamatokra, amelyek a román egyesülés egyoldalú kinyilvánításától az Erdély elcsatolását kimondó 1920. június 4-i békediktátumig tartottak.

Szili Katalin felidézte: a pódiumbeszélgetésen a magyar nemzetpolitikáról is beszámolt, és úgy vélte, ezen a területen „finomhangolások kora” érkezett el.

A miniszterelnöki megbízott csütörtök este Sepsiszentgyörgyön vesz részt egy hasonló pódiumbeszélgetésen, melynek másik meghívottja Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa lesz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »