Szijjártóék szerint semmi aggályos nem volt a Pharaonnal való üzletelésben

„Ghaith Pharaon szabályos körülmények között, vízummal és tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon, az országba való belépése ellen egyik schengeni tagállam és az Interpol sem emelt kifogást. A KKM-nek és a befektetési ügynökségnek nem volt feladata az ő további ellenőrzése, és nem volt oka arra, hogy elzárkózzon a befektetési lehetőségek kiajánlásától” – válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a 444-nek, amikor arról kérdezték, hogy miért ajánlottak befektetési és üzleti lehetőségeket az FBI és az Interpol által a mai napig keresett Ghaith Pharaonnak.

A kérdést azután küldték el a Szijjártó Péter vezette tárcának, hogy szerdán a Magyar Narancs közölte, interjút készített Tarsoly Csaba csalással meggyanúsított Quaestor-vezérrel. A brókerbotrányban megbukott üzletember pedig azt mondta, hogy az általa 300 milliárd forint értékűre becsült, Duna City fantázianevű ingatlanberuházásról tárgyaltak a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédságában ingatlant vásárló szaúdi milliárdossal.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy volt egy arab befektető, akinek személyesen Magyar Levente államtitkár mutogatta a csepeli helyszínt. Most a KKM a 444-nek adott válaszában ezt azzal magyarázta, hogy a Pharaonnal való kapcsolatfelvételben nincsen semmi, mivel a minisztérium alatt működő Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) feladata, hogy magyarországi befektetési lehetőségeket ajánljon külföldi befektetőknek.

Pharaon a Magyar Narancs egy másik cikke miatt került bele a közbeszédbe még október közepén: a lap ekkor írt az új miniszterelnöki szomszédról, aki több magyarországi kastélyt is megvásárolt, találkozott Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal, vélhetőleg a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinccel együtt fregatozott az Adrián. Azt is tudni lehet már, hogy a vízumát és a tartózkodási engedélyét a jordán tiszteletbeli konzul, Zaid Naffa igényelte Bejrútban.

Ghaith Pharaon 1991 óta rajta van az FBI körözési listáján, gyanúsítják terrorpártolással, pénzmosással, korrupciós bűncselekményekkel, nukleáris eszközök tiltott kereskedelmével is.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »