Szijjártó véglegesítheti a CETA szövegét

Felhatalmazta a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegének – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására – derül ki a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározatból.

A határozat szerint a kormány az egyezmény bemutatott szövegével egyetért, és a tárcavezetőre bízza, hogy adja ki a CETA szövegének véglegesítéséhez szükséges meghatalmazási okiratot – áll a jogszabályban.

A szükséges magyar parlamenti jóváhagyás miatt Szijjártó Péternek és Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyezmény szövegének végleges megállapítása után a kormány elé kell terjesztenie a CETA kihirdetéséről szóló törvény tervezetét, a többi uniós tagállam általi megerősítés „előrehaladásának fényében”.

A kormány elfogadta az egyezmény szövegének végleges megállapításáról, ideiglenes alkalmazásáról és megkötéséről szóló tanácsi határozatokkal kapcsolatban követendő álláspontot is, és egyoldalú magyar nyilatkozat megtételét rendelte el. A nyilatkozat szerint amennyiben a CETA megosztott hatáskörbe tartozó részeinek az EU általi ideiglenes alkalmazása szükségessé teszi magyar jogszabályok módosítását, ezeket a változtatásokat „jogrendjének jellege miatt” Magyarország a nemzeti megerősítési eljárással végzi majd el, amelyet „kellő időben” megindít – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent másik kormányhatározatban.

Trójai faló KanadábólA Brüsszel-ellenes kampányhadova, majd pedig a népszavazási eredménytelenség külhonban rontotta Orbán helyzetét, aki most a CETA (s persze a TTIP) felvállalásával igyekszik enyhíteni a nyugatról rá nehezedő nyomást. Olvassa el Schiffer András volt országgyűlési képviselő publicisztikáját a témában!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »