Szijjártó úgy próbálta meggyőzni a CNN-t arról, hogy az amerikaiak nem akarnak beavatkozni a magyar választásokba, hogy végül mégis arra jutott, hogy az amerikaiak be akarnak avatkozni a magyar választásokba

Szijjártó úgy próbálta meggyőzni a CNN-t arról, hogy az amerikaiak nem akarnak beavatkozni a magyar választásokba, hogy végül mégis arra jutott, hogy az amerikaiak be akarnak avatkozni a magyar választásokba

Ez most nem igazán jött össze

– mondhatnánk. Történt ugyanis, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter az amerikai Financial Times szerint a napokban azt nyilatkozta, hogy „nem a Holdon élük, hanem Közép-Európában. Biztosak vagyunk benne, hogy lesznek próbálkozások az Egyesült Államok részéről. Biztosítom a magyar embereket, hogy minden illetékes szerv végzi a munkáját, hogy elhárítsuk a külső beavatkozásokat a választásokba”. 

A CNN ezért élőben kérdezte meg a fideszes politikust, hogy akkor fenntartja-e azon véleményét, hogy az Egyesült Államok beavatkozik a 2022-es magyar választásokba. Szijjártó Péter cáfolni igyekezett, ami szerinte annyira jól sikerült, hogy a vonatkozó videót fel is töltötte a Facebook-oldalára. Íme a monológ: 

„Nézze, ez újabb klasszikus példa arra, hogyan terjesztik az álhíreket. Nézze meg a videót, amely megtalálható az interneten számos oldalon, és hogy mit válaszoltam ezekre a kérdésekre. Olyan „idézeteket” tettek bele a válaszaimba, amiket sose mondtam. 

Amit mondtam, az a következő volt, és remélem, hogy itt egyértelműen kifejthetem: Közép-Európában élünk, nem a Holdon, nem a Marson. Ebben a régióban mindig számítanunk kellett a nyugatra és a keletre, tehát arra, hogy mindkét oldal befolyásolni kívánja a régiót. Sajnos erről szól a történelmünk – tökéletesen értjük a történelmet, és levontuk a történelmi tanulságokat. És ezek a kísérletek a befolyásolásra ebben a régióban folyamatosak, és velünk is maradnak a jövőben is. 

Hírdetés

És elmondhatom, hogy igen, vannak olyan nagykövetségek, amelyek nyíltan finanszíroznak kormányellenes cikkeket az interneten, igen, vannak olyan nagykövetségek, amelyek pályázati úton adnak pénzt az úgynevezett „szabad” sajtónak, amelyek mindig a kormány ellen dolgoznak.

Tudja, megvannak a titkosszolgálataink, amelyek már észleltek bizonyos előkészületeket ezen a téren, mely szerint bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni szeretnék a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is, de ezeknek a szolgálatoknak, amelyek közül az egyik az én tárcám alá tartozik, kötelessége fellépni az ilyen beavatkozási kísérletekkel szemben, és természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy kizárólag a magyar emberek dönthessenek az ország jövőjéről.”

Ezeket végig hallgatva talán nem is túl meglepő, hogy az amerikai újságírónak mindezt így sikerült összefoglalnia:

„Rendben, szóval úgy véli, valóban történnek erőfeszítések a beavatkozásra”.

Amúgy Szijjártó Péternek jövő héten is lesz lehetősége a magyarázkodásra, ugyanis meghallgatja őt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága. A testület elnöke, Stummer János tegnap arról beszélt az Alfahírnek, hogy eddig semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy a szolgálatok bármilyen műveletet végrehajtottak volna a választásokkal kapcsolatosan. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »