Szijjártó: Trump nagy tisztelője Magyarországnak

Donald Trump megválasztott amerikai elnök Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetése során köszönetét fejezte ki az amerikai magyarok támogatásáért, és elmondta azt is, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak – idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki nyilatkozatát az MTI.

Szijjártót egy újságíró kérdezte a miniszterelnök és az elnök között lezajlott telefonbeszélgetésről, miután stratégiai partnerségi megállapodás írt alá a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.-vel. A tárcavezető pedig annyira részletes beszámolót adott a hívásról, mintha személyesen jelen lett volna rajta. Elmondta például, hogy Trump az amerikai magyar közösség támogatásának megköszönésével kezdte a beszélgetést. Az elnök ugyanis úgy véli, hogy az amerikai magyarok nagy számban álltak mellé, és ennek komoly jelentősége volt a győzelmében is.

„I’m a big fan of Hungary”

– idézte Szijjártó az Egyesült Államok megválasztott elnökét, aki állítása szerint mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak. Például elismeri a magyar miniszterelnök, Magyarország és a magyar gazdaság teljesítményét, valamint arról is beszélt, hogy izgalmas idők jönnek most a világban, ezért érdeklődéssel és várakozással tekint a közös munka elé a magyar kormányfővel és Magyarországgal.

Szijjártó megerősítette, hogy az elnök találkozóra hívta Orbánt, de ennek még se időpontjai, se részletei nincsenek. Majd az elnök januári beiktatása után kezdenek egyeztetni.

A külgazdasági és külügyminiszter gyorsan kontextusba is helyezte a telefonbeszélgetést: szerinte kiderült, hogy két olyan politikusról van szó, aki egészen újfajta megközelítéssel áll a világ kihívásai elé. Úgy látja, Trump kampányban elmondott beszédeiből, illetve gazdaságpolitikára és külpolitikára vonatkozó terveiből látszik, hogy a magyar megoldásokhoz hasonlókat követne. A külügyminiszter, dicsérve a magyar utat, hozzátette, hogy szerinte az ország a különutasságával nemcsak túlélt 2010-ben, hanem a „megoldás részévé vált Európában és a világban is”.

Ismét elmondta, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választási eredmény született az Egyesült Államokban. Magyarország számára jó hír, hogy végül Donald Trump nyerte el az amerikai emberek bizalmát – hangsúlyozta a tárcavezető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »